Včerejšímu kolu jednání o reformě trhu s vínem dominovaly finance
23.10.2007 | Agris
Princip tzv. národních obálek, tedy rozdělení finančních prostředků, které jsou v jednotlivých členských státech určené na specifické oblasti restrukturalizace trhu s vínem, jejich výdaje na propagaci v třetích zemích, návrh zkrácení doby klučení a opět problematika doslazování - taková byla náplň včerejšího jednání o reformě sektoru vína na Radě ministrů zemědělství a rybolovu EU v Lucemburku.
„Zásadní je pro nás spravedlivé rozdělení finančních prostředků, bez použití historických alokací jako převládajícího kriteria. To totiž konzervuje nynější nevhodné vynakládání prostředků na oblasti, kde obvykle docházelo k plýtvání, jako je např. destilace a podpora skladování stolních vín. Toto je v rozporu s definovanými cíli reformy. Navrhujeme použít jako kriteria plochu vinic a objem produkce vína,“ uvedl ministr zemědělství Petr Gandalovič. „Nelíbí se nám také stanovený objem prostředků na propagaci na trzích třetích zemí, protože naši vinaři nemají problém s odbytem. Chceme spíš využít navržené prostředky na jiné nástroje, například na podporu moderních technologií nebo je alespoň přesměrovat na podporu prodeje našeho vína na trhu Společenství.“
Rozdělení finančních prostředků na jednotlivé nástroje je nejen málo transparentní, ale neodpovídá reálné situaci v jednotlivých členských státech. Na propagaci v třetích zemích je pro ČR navrhováno 28% z předpokládaných prostředků, ačkoliv naše země nemá přebytky. Naopak pro tradiční vinařské velmoci, které mají problém s nadprodukcí nekvalitních vín, je na propagaci určeno jen 17%.
V otázce použití sacharózy při výrobě vína se postoje členských států v zásadě nemění. Česká republika společně s mnoha dalšími členskými státy požaduje zachovat doslazování řepným cukrem, neboť zrušení této tradiční technologie by mělo ekonomické dopady na naše producenty, a to zejména v nepříznivých letech, a mohlo by změnit charakteristiky dosud produkovaných vín.
Další články v kategorii Potravinářství
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)

Tweet



