Ve škole se bude pít Suchdolský Jeník
19.06.2006 | Mladá fronta Dnes
Zatím jej zná jen hrstka studentů, za pár měsíců se možná stane nejprodávanějším nápojem na akademické půdě. Po sto čtyřiceti letech se do Suchdola vrací výroba piva. Ležák se jmenuje Jeník a bude zřejmě opravdovým unikátem.
Katedra technologických zařízení staveb při České zemědělské univerzitě si v dubnu na svatého Jiří otevřela pokusný školní minipivovar a uvařila první várku piva - světlý ležák.
Suchdolskému Jeníku jsou teprve dva měsíce a než uzraje, tak si ještě ve zdejší minilaboratoři přes prázdniny poleží. "Dobrý ležák by měl zrát až šest týdnů," prozrazuje vedoucí katedry Miroslav Přikryl.
"Jméno jsme dlouho nehledali. Náš rektor se jmenuje Jan, tak jsme pivo pokřtili Suchdolský Jeník. Samozřejmě jsme jej už ochutnali a musím říct, že to není špatné pivo," chválí studenty šéf katedry.
Napoprvé uvařili studenti pod vedením zkušeného sládka Ladislava Chládka pět set litrů piva. "Náš pivovar je už dvaadvacátým pivovarem, který pan Chládek vyprojektoval. Navrhoval třeba pět a půl kilometru dlouhé pivní vedení se 174 výčepními kohouty v Sazka Areně nebo Novoměstský pivovar. Pracoval i v zahraničí," chlubí se zkušeným mistrem sládkem Miroslav Přikryl.
Univerzitní pivo bude mít i devatenáct
Školní pivní laboratoř zabírá půlku haly. Uprostřed místnosti se tyčí dvě nablýskané mosazné varny. Ty by podle plánů autorů minipivovaru mohly po prázdninách zásobit pípy až pěti restaurací univerzitního areálu.
"Bylo by samozřejmě příjemné, kdyby se pivo prodávalo," usmívá se šéf katedry Přikryl. Spolu s kolegy i studenty ale plánují dál. "Sládek vybírá z plzeňského a bavorského sladu. Máme vymyšleno, že bychom chtěli dělat ekologické pivo z z ekologicky pěstovaných surovin," vysvětluje Přikryl.
Například Vánoce by rádi uvítali nějakým speciálem, který by měl až devatenáct stupňů, v plánu je i tmavé pivo. Ale za hranice univerzity se Jeník hned tak nepodívá. "Vždyť ještě nemáme ani etikety. Zatím si jej čepujeme do půllitrů s emblémem naší školy," ukazuje.
Další články v kategorii Potravinářství
- Státní veterinární správa začala ode dneška kontrolovat prodeje živých kaprů (19.12.2025)
- Zdražování kávy nekončí. Zákazníci mění návyky, volí levnější varianty (19.12.2025)
- Drahé vánoční kolekce už zlevňují (18.12.2025)
- Průzkum: Obliba kapra na Štědrý den klesá, roste obliba umělých stromků (18.12.2025)
- Čína po ukončení vyšetřování snížila cla na dovoz vepřového z EU (18.12.2025)
- Většina vinných klobás před Vánoci neprošla testem: Málo masa, příliš soli (17.12.2025)
- Pekárna Hruška zahájila v Ostravě provoz chlebové linky téměř za 50 milionů Kč (17.12.2025)
- Pivo, auta a losos. Británie podepsala s Jižní Koreou obchodní dohodu (17.12.2025)
- Mlékárně Net Plasy loni vzrostly tržby, zisk však podniku z Bystřice p. H. klesl (17.12.2025)
- Ovoce meziměsíčně zlevnilo, vejce ale zdražila (16.12.2025)

Tweet



