Ve vejcích, kuřatech a rybách může číhat salmonelóza
01.03.2002 | Denik.cz
Salmonelóza se vyskytuje v Česku stále častěji. Ačkoliv to statistiky popírají, umírá na tuto nebezpečnou nemoc stále více lidí. Rovnítko kladené mezi výskyt salmonelózy a pojídání nakažených potravin v letních dnech přestává platit. Nemoc, na níž i v Česku umírá několik desítek lidí ročně, se totiž vyskytuje stále bez ohledu na počasí. Počet nemocných rok od roku stoupá.
Příznaky nemoci: horečka, bolesti hlavy, nevolnost, bolesti v břiše a průjem
Salmonelóza je na vzestupu více než deset let. Je zřejmé, že ve většině zemí byl zaznamenán podstatný nárůst nemoci," řekl Jörgen Schlundt ze Světové zdravotnické organizace na dnes končící evropské konferenci o potravinové bezpečnosti v Budapešti.
Česká statistika sice tvrdí něco jiného, ale zřejmě jen na první pohled. "Výskyt salmonelóz v roce 2000 proti roku 1999 klesl o 4,5 tisíce případů, onemocnělo 40 233 osob," uvádí ve zprávě Ústavu zdravotnických informací a statistiky Miloslava Bernatová.
Skutečnost je však jiná. Nemocných bylo daleko více. "Statisticky sice nemoci ubývá, ale problémem je to, že ne všechny případy jsou nahlášeny, těch nehlášených může být až třikrát tolik. Lékaři radši diagnostikují průjem, protože se jim nechce provádět výtěry z konečníku," řekl hlavní pražský hygienik Vladimír Polanecký.
Statistiky pro rok 2000 hovoří o čtyřech obětech salmonelózy, všem bylo přes 75 let. "Umírá tu však několik desítek lidí ročně, buď staří lidé, nebo nejmenší děti," uvedl Polanecký s tím, že v řadě případů není zřejmě provedena pitva, která by salmonelu dokázala.
Typickými příznaky nemoci jsou horečka, bolesti hlavy, nevolnost, bolesti v břiše a průjem. Hlavní zdroj infekce? Nakažené potraviny. Ovšem, jak upozornil Polanecký, polovina nemocných se nakazí doma, když si třeba špatně upečou kuře či jedí polosyrová vejce.
"Chlebíčky či salámy, s nimiž většinou lidé nemoc spojují, za to většinou nemohou. Nejvíce nebezpečná jsou vejce, kuřata, ryby, ale i hovězí a vepřové maso, pokud nejsou upravovány minimálně deset m minut při sedmdesáti stupních," řekl hygienik.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



