Ve zmrazené zelenině se uchová více vitaminů než v čerstvé
11.09.2000 | ÚZPI
Při zdravém způsobu stravování je velmi často potřeba rozhodnout, zda je vhodnější ovoce a zelenina v čerstvém stavu, nebo zpracovaná (zmrazená), a to především vzhledem k retenci a využitelnosti vitaminů. Společnost UNILEVER prováděla v Británii, Itálii, SRN a Rakousku výzkum pěti druhů zeleniny - hrášek, brokolice, zelené fazolové lusky, špenát a karotka - zaměřený na vitaminy a minerální látky, se zvláštním zřetelem na vitamin C, protože : je přítomen ve všech druzích zeleniny, je nejcitlivější k působení tepla, světla, vzduchu a enzymové oxidaci, a tudíž u něj dochází k největším ztrátám, a je rozpustný ve vodě a může se vyluhovat při vaření a/nebo blanšírování. U sledovaných druhů zeleniny byla zmrazená forma:
· Rovnocenná, nebo lepší než čerstvá zelenina, skladovaná 2 - 3 dny při pokojové teplotě,
· Mnohem lepší než čerstvá zelenina, koupená na trhu nebo u zelináře a skladovaná v domácnosti při pokojové teplotě,
· Lepší než čerstvá zelenina, skladovaná 2 - 3 dny ve zchlazeném stavu v supermarketech, s následným skladováním v domácnostech při pokojové teplotě. Je tudíž možno konstatovat, že čerstvá zelenina není nutně lepší než zelenina zmrazená, pokud se nejedná o zeleninu z vlastní zahrady, zkonzumovanou okamžitě po sklizni, a že zmrazené výrobky mají často mnohem vyšší obsah vitaminů. Tento poznatek je důležitý zejména pro spotřebitele, kteří chtějí do svého jídelníčku zařadit hodně zeleniny, ale nemají možnost si vypěstovat vlastní a konzumovat ji čerstvou ihned po sklizni.
Quick Frozen Foods Int., 42, 2000, č. 1, s. 47 (kop)
Další články v kategorii Potravinářství
- Cukrovar Vrbátky loni zvýšil zisk na 117,6 mil.Kč, firma chystá dividendy (15.05.2024)
- Výrobce Olomouckých tvarůžků navýšil obrat i čistý zisk a plánuje stavbu výrobního závodu (15.05.2024)
- Česko za 20 let v EU marně hájilo pomazánkové máslo a tuzemský rum (14.05.2024)
- Státy EU schválily prodloužení volného obchodu s Ukrajinou, budou platit omezení (14.05.2024)
- Cukrovar Vrbátky loni zvýšil zisk na 117,6 milionů, firma chystá dividendy (14.05.2024)
- Ministerstvo zjednoduší dovoz potravin, omezí administrativu (13.05.2024)
- Vinaři z Česka získali ve Španělsku na Bacchus Madrid dvě velké zlaté medaile (13.05.2024)
- Potravinářská inspekce zjistila 2,64 tuny exotického ovoce atemoya thompson s koktejlem 6 nadlimitních pesticidů, některé překročily limit 7x (12.05.2024)
- Podíl nevyhovujících nálezů cizorodých látek v potravinovém řetězci byl loni minimální, meziročně klesl (10.05.2024)
- Absolutním vítězem soutěže Chutná hezky. Jihočesky se stalo Pekařství Cais (10.05.2024)