Věchnovská pekárna- Pečení za pomocí kvasu je nikdy nekončící proces
24.08.2021 | pekarske-technologie.cz
Jak již název napovídá, proces přípravy má tři stupně.
- První stupeň- zrání kvasu a následné přidání mouky a vody
- Druhý stupeň- další zrání a vymíchání
- Třetí stupeň- finální zrání
Když je vše hotové, vymíchá se pomocí stroje těsto a doladí se do ideální konzistence přidáním mouky či vody. Vymíchané těsto se nechá kynout a potom se sází do pece.
Pekaři jsou noční ptáciStarost o kvas je jedním z důvodů, proč se pekař pořádně nevyspí. Kvas je třeba připravit předem, aby byl správně vyzrálý, padlý a měl svou typickou vůni. Pekař musí hlídat spoustu faktorů, protože na kvalitu kvasu má vliv mouka, teplota, vlhkost nebo i tlak.
Kvas je třeba opečovávat každý den a při pečení chleba se musí myslet na to, aby se oddělilo dostatečné množství kvasu k jeho namnožení na další den.
Směna začíná večer, když si zákazníci v klidu hoví doma a těší se, na čerstvé ranní pečivo. Aby byly voňavé dobroty ráno na pultech, peče se od večera celou noc. Řidič, který jede svou první trasu ve čtyři ráno musí mít již všechno připraveno. Holt kdo chce dělat v pekařině, musí změnit svůj zaběhnutý denní rytmus.
Autor: redakce
Další články v kategorii Potravinářství
- Státní veterinární správa začala ode dneška kontrolovat prodeje živých kaprů (19.12.2025)
- Zdražování kávy nekončí. Zákazníci mění návyky, volí levnější varianty (19.12.2025)
- Drahé vánoční kolekce už zlevňují (18.12.2025)
- Průzkum: Obliba kapra na Štědrý den klesá, roste obliba umělých stromků (18.12.2025)
- Čína po ukončení vyšetřování snížila cla na dovoz vepřového z EU (18.12.2025)
- Většina vinných klobás před Vánoci neprošla testem: Málo masa, příliš soli (17.12.2025)
- Pekárna Hruška zahájila v Ostravě provoz chlebové linky téměř za 50 milionů Kč (17.12.2025)
- Pivo, auta a losos. Británie podepsala s Jižní Koreou obchodní dohodu (17.12.2025)
- Mlékárně Net Plasy loni vzrostly tržby, zisk však podniku z Bystřice p. H. klesl (17.12.2025)
- Ovoce meziměsíčně zlevnilo, vejce ale zdražila (16.12.2025)

Tweet



