Vejce podle producentů v dalším období zřejmě podraží až o 30 pct
16.09.2003 | Hospodárske noviny
Ceny vajec podle producentů v dalším období zřejmě vzrostou o 20 až 30 procent. Růst by měl odpovídat trendům v sousedním Německu, kde vejce v posledních týdnech výrazně podražila. Řekl to předseda Českomoravské drůbežářské unie František Novák s tím, že růst cen očekávají výrobci, kteří v tuzemsku představují 74 procent tržní produkce vajec.
"Pokud mají vejce zůstat na domácím trhu, musí jejich cena stoupnout," dodal. Producenti totiž dostávají lukrativní nabídky ze zahraničí a není pro ně proto problém vejce výhodně vyvézt.
V současnosti se v tuzemsku farmářská cena vajec pohybuje asi kolem 1,9 koruny za kus poté, co výrobci začátkem srpna prosadili její zvýšení přibližně o 30 haléřů.
Situaci výrobců vajec ale nyní ovlivňují dopady suchého letního počasí a výrazně nižší sklizeň obilovin, která se promítá do zdražování krmné i potravinářské pšenice a následně i krmných směsí. Krmení je přitom rozhodující nákladovou položkou, jež podstatně ovlivňuje cenu vajec.
Krmivo podle producentů zdraží také kvůli vypuštění živočišných krmných mouček z receptur krmných směsí. Opatření, které vyžadují předpisy Evropské unie, bude platit od 1. listopadu. Náhrada mouček rostlinnými produkty je možná, ale za vyšší ceny. Krmné směsi proto podraží minimálně o pětinu, odhadují výrobci vajec. Podobná situace je přitom podle nich v celé Evropě.
Podle odhadů ministerstva zemědělství by letos domácí produkce vajec měla klesnout o téměř pět procent asi na tři miliardy kusů.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



