Veleba: Dovoz nekvalitních potravin do Česka roste
26.02.2008 | iHNed.cz
Nekvalitní potraviny z dovozu ovlivňují negativně zdraví Čechů, domnívá se prezident Agrární komory Jan Veleba.
Do České republiky se dováží již čtyřicet procent potravin. Roste hlavně dovoz nekvalitních potravin a především surovin pro jejich výrobu. Vyplývá to z informací, které poskytl serveru iHNed.cz prezident Agrární komory ČR Jan Veleba.
Podle Veleby je drastickým příkladem tohoto vývoje zejména dovoz vepřového masa. Zatímco rok před vstupem do Evropské unie se dovezlo vepřové maso za 1,3 miliardy korun, v roce uplynulém to bylo již 6,7 miliardy korun, což je 129 695 tun.
Většina dovezeného vepřového masa je masový odpad a vepřový tuk
Mezi největší položky dovozu - celkem 59 124 - patří podle Veleby vepřové maso zařazené podle celního sazebníku do kategorie neidentifikovatelné odřezky jatečného masa jako jsou například laloky, kůže a další víceméně masný odpad. Navíc se dovezlo téměř jedenáct tisíc tun vepřového tuku.
Takzvaný masný odpad tak tvoří 45,6 procent dovozu vepřového masa, oproti tomu kvalitních částí vepřového masa jako jsou například vepřové kýty se dovezlo pouhých 19 527 tun, což představuje patnáctiprocentní podíl. Masný odpad slouží především pro výrobu nekvalitních měkkých salámů a párků.
Veleba: Nekvalitní potraviny stojí za nemocemi trávícího traktu
Co se týče budoucího vývoje Veleba uvedl, že bude pokračovat tlak na růst dovozu nejméně kvalitních partií masa a masných odpadů. V důsledku toho se nebude dařit snižovat podíl závažných onemocnění trávícího traktu včetně rakoviny tlustého střeva. Komora proto hodlá spolupracovat se zdravotníky a dovážené suroviny testovat v laboratořích.
"Vidíme přímou souvislost mezi pravidelnou konzumací nekvalitního červeného masa a například výskytem rakoviny tlustého střeva, u níž je Česká republika na předních příčkách mezi zeměmi celého světa. Zatímco u všech ostatních onemocnění se daří množství výskytu snižovat, u karcinomu tlustého střeva je tomu naopak," řekl Veleba.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



