VET/451/96: o výskytu slintavky a kulhavky v JV Evropě

STÁTNÍ VETERINÁRNÍ SPRÁVA

Ceské republiky

Tešnov 17, 117 05 PRAHA 1

Naše znacka Vyrizuje/linka Praha dne

VET/451/96 dr. Holejšovský/2768 22.7. 1996

SPEŠNÁ INFORMACE

o výskytu slintavky a kulhavky v jihovýchodní Evrope

Podle informací Mezinárodního úradu pro nákazy v Paríži byla dne 16.5. 1996 potvrzena slintavka a kulhavka v Albánii /typ A/, dne 27.5. 1996 v evropské cásti Turecka /typ O/, dne 29.6. 1996 v Makedonii /typ A/, dne 3. 7. 1996 v Recku /typ O/ a dne 10.7. 1996 v Srbsku a Cerné Hore /typ A/.

Až do odvolání se z Albánie, Turecka, Makedonie, Recka, Srbska a Cerné Hory

n e p o v o l u j e

dovoz a tranzit živých vnímavých zvírat / skotu, prasat, ovcí, koz a dalších sudokopytníku/ a tepelne, chemicky ci jinak neopracovaných potravin a surovin z techto zvírat. Dále se nepovoluje dovoz cerstvého chlazeného, mraženého masa, vnitrních orgánu, mléka, surových kuží, strev a krmiv, která by mohla být nositeli viru SLAK a to vcetne neobchodního zboží.

Dále se nepovoluje pres území Ceské republiky tranzit zboží, které podléhá veterinární kontrole.

Pri dovozu a tranzitu povolených komodit, podléhajících veterinární kontrole, je nutné vyžadovat doklad o provedené dezinfekci dopravního prostredku pred vstupem na území CR.

Pracovníkum PVS se prikazuje kontrolovat, zabavovat a neškodne odstranit tepelne neopracované živocišné suroviny a potraviny, které by mohly být nositeli viru SLAK, osobám cestujícím ze zeme výskytu.

Zákaz dovozu se netýká techto potravin a surovin živocišného puvodu:

a/ mléka a mlékárenských výroku, které byly podrobeny tepelnému ošetrení pri teplote min. 72 0 C po dobu 15 vterin /to se týká i výrobku ruzných zmrzlin a zmrzlinových smesí, sýru apod., k jejichž výrobe bylo použito tepelne ošetrených živocišných surovin za výše uvedených podmínek/.

b/ masné výrobky, které byly tepelne ošetrené a u nichž teplota v jádre výrobku dosáhla min. 700 C po dobu 10 minut a u masných konzerv, které byly podrobeny tepelnému efektu F3.

Zákaz se nevztahuje na surové a vycinené kuže, podrobené nekterému z následujících ošetrení:

· nasolení morskou solí doplnenou 2% uhlicitanu sodného trvající 7 dní

· základní ošetrení vápnem s hodnotou pH 12-13 po dobu 8-10 hod., následované vhodnou neutralizací vápna a ošetrení kyselinou s hodnotou pH 1-3 pod dobu 8-10 hod.,

· ošetrené kuže musí být úcinne oddeleny od kuží neošetrených

Zákaz dovozu a pruvozu se dále netýká masa lichokopytníku, drubeže, králíku a výrobku z nich, vajec a vajecných výrobku, ryb a rybích výrobku, masa zajícu, bažantu, koroptví a další drobné zvere, medu a hlemýždu.

Dovoz a pruvoz živocišných produktu uvedených pod bodem a/, b/ musí být doprovázen veterinárním atestem osvedcujícím, že byly splneny požadavky tepelného ošetrení techto potravin a surovin.

MVDr. Antonín K o z á k

ústrední reditel

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info