VET/752/97: k výskytu slintavky a kulhavky v Číně
01.12.1997 | SVS ČR
STÁTNÍ VETERINÁRNÍ SPRÁVA
Ceské republiky
Tešnov 17, 117 05 PRAHA 1
Naše znacka Vyrizuje/linka Praha dne
VET/752/97 dr. Holejšovský 1.12. 1997
OPATRENÍ
k výskytu slintavky a kulhavky v Cíne
Podle informací FAO uvedených v EMPRES Bulletin c. 3- ríjen 1997 byla zjištena slintavka a kulhavka typu A a ASIA 1 v provincii Yunnan pri hranici s Myanmarem. V ohnisku bylo odporaženo celkem 3 570 zvírat, z toho bylo 2 470 zvírat nemocných. V zemi se vakcinuje.
Vzhledem k výskytu slintavky a kulhavky v Cíne se
N E P O V O L U J E
dovoz a tranzit živých vnímavých zvírat / skotu, prasat, ovcí, koz a dalších sudokopytníku/, cerstvého chlazeného a mraženého masa, vnitrních orgánu, mléka, surových kuží, strev a tepelne neopracovaných potravin, surovin a tepelne neopracovaných krmiv z techto zvírat a to vcetne neobchodního zboží.
Pri dovozu a tranzitu povolených komodit, podléhajících veterinární kontrole, je nutné vyžadovat doklad o provedené dezinfekci dopravního prostredku pred vstupem na území CR.
Pracovníkum PVS se prikazuje kontrolovat, zabavovat a neškodne odstranit tepelne neopracované živocišné suroviny a potraviny, které by mohly být nositeli viru SLAK, osobám cestujícím ze zeme výskytu.
Zákaz dovozu se netýká techto potravin a surovin živocišného puvodu:
a/ mléka a mlékárenských výroku, které byly podrobeny tepelnému ošetrení pri teplote min. 72 0 C po dobu 15 vterin /to se týká i výrobku ruzných zmrzlin a zmrzlinových smesí, sýru apod., k jejichž výrobe bylo použito tepelne ošetrených živocišných surovin za výše uvedených podmínek/.
b/ masné výrobky, které byly tepelne ošetrené a u nichž teplota v jádre výrobku dosáhla min. 700 C po dobu 10 minut a u masných konzerv, které byly podrobeny tepelnému efektu F3.
Zákaz se nevztahuje na surové a vycinené kuže, podrobené nekterému z následujících ošetrení:
· nasolení morskou solí doplnenou 2% uhlicitanu sodného trvající 7 dní
· základní ošetrení vápnem s hodnotou pH 12-13 po dobu 8-10 hod., následované vhodnou neutralizací vápna a ošetrení kyselinou s hodnotou pH 1-3 pod dobu 8-10 hod.,
· ošetrené kuže musí být úcinne oddeleny od kuží neošetrených
Zákaz dovozu a pruvozu se dále netýká masa lichokopytníku, drubeže, králíku a výrobku z nich, vajec a vajecných výrobku, ryb a rybích výrobku, masa zajícu, bažantu, koroptví a další drobné zvere, medu a hlemýždu.
Dovoz a pruvoz živocišných produktu uvedených pod bodem a/, b/ musí být doprovázen veterinárním atestem osvedcujícím, že byly splneny požadavky tepelného ošetrení techto potravin a surovin.
MVDr. Antonín K o z á k
ústrední reditel
Na vedomí: Ministr zemedelství CR
Ministerstvo zahr. Vecí CR
Generální reditelství cel MF CR
Ministerstvo obrany - dr. Hrzal
Ministerstvo vnitra - dr. Hajšel
CTK
Další články v kategorii Potravinářství
- Mlékárna Klatovy je čtvrtým největším výrobcem mozzarelly v Evropě (29.05.2024)
- Lidem nevadí daň na tiché víno. Může přinést miliardy do státního rozpočtu (29.05.2024)
- Vědci objevili nový způsob výroby čokolády, bude šetrnější k životnímu prostředí (29.05.2024)
- Potravinová banka otevřela v Karlovarském kraji nový centrální sklad (29.05.2024)
- Česká klasika versus burgery? Na talířích v ČR se objevují noví favorité (28.05.2024)
- Na plýtvání jídlem a potravinovém odpadu mají největší podíl domácnosti (28.05.2024)
- Americká potravinová revoluce. Úřady tlačí jasnější značení, průmysl se brání (27.05.2024)
- Svaz ekologických zemědělců: Spotřeba biopotravin v Česku roste, ale pomalu (27.05.2024)
- Lidl loni zvýšil tržby o 9,4 pct. a Kaufland o 7,8 pct., otevřely méně poboček (24.05.2024)
- Mořské pochoutky z hor: zenon vytváří podmínky pro chov krevet v Alpách (24.05.2024)