Veterináři kontrolovali jatky
27.09.2001 | ÚZPI
Veterináři kontrolovali technologické dovybavení slovenských jatek, potřebné pro bezpečné odstraňování specifikovaných rizikových materiálů z těl přežvýkavců, které veterinářští inspektoři vykonávají v rámci opatření proti zavlečení BSE na území Slovenska. Prozatím skončili jen v oblasti bývalého Západoslovenského kraje.
Státní veterinární správa SR přitom vydala rozhodnutí o způsobilosti nadále porážet hovězí dobytek včetně navazujícího zpracování pouze pro 30 jatek. Dalším 11 přidělila náhradní termíny na konečné odstranění nedostatků. Požadavkům vůbec nevyhověly tři podniky. Kontrola zbývajících ze středního a východního Slovenska se ukončila v srpnu. Ve Slovenské republice před začátkem prověrek poráželo skot celkem 202 jatek, z nichž jen 102 požádalo o provedení prověrky. Až dokončení kontrol a jejich vyhodnocení ukáže, kolik podniků na Slovensku získá povolení porážet a zpracovávat hovězí dobytek.
Další články v kategorii Potravinářství
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)
- Mléčné výrobky snižují riziko demence. Vědci sestavili seznam vhodných produktů (22.12.2025)

Tweet



