Veterináři s policií objevili nelegální porážku masa
10.08.2010 | Denik.cz
Nelegální porážku masa objevili veterináři s cizineckou policií na Domažlicku. Maso údajně končilo v síti vietnamských jídelen v okrese Domažlice.
V bývalé vietnamské tržnici, dnes je to skládka Hadrovec, v obci Babylon u Domažlic, objevili policisté spolu s veterináři nelegální jatka. ČTK to řekl mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.
„Cizinecká policie Plzeň měla podezření, že se zde nadále nelegálně porážejí prasata, ovce, kozy a drůbež a dále se zpracovávají. K těmto porážkám mělo podle policie docházet naposledy v květnu a červnu,“ uvedl. Policie požádala veterináře o spolupráci.
Koncem minulého týdne byli na kontrole kromě krajských veterinářů a hygieniků také zástupci odborů životního prostředí a výstavby domažlické radnice. „Byl zjištěn prostor, v němž očividně docházelo k tepelnému opracovávání masa, tedy gril, plechová udírna, ohniště, a podle zjištění policie také ke spalování zbytků a odpadů živočišného původu,“ uvedl Duben. V přilehlých kůlnách byly ještě polystyrenové nádoby, které zřejmě sloužily k distribuci masa a výrobků, a přepravky na živou drůbež se zbytky peří. Při společné kontrole však nebyly v prostoru zjištěny nové důkazy o dalších porážkách zvířat, dodal.
Objekt bude policie nadále sledovat
„Nelegální činnost tedy mohla být ukončena, ale Krajská veterinární správa v Plzni bude spolu s policií lokalitu nadále systematicky sledovat. Protože došlo k nepovolenému usmrcování zvířat s neznámým zdravotním stavem a nákazovou situací a k distribuci veterinárně neprohlédnutého masa, jimž mohli být ohroženi konzumenti,“ uvedl mluvčí. Veterináři proto podají po vyhodnocení všech podkladů státnímu zastupitelství trestní oznámení pro podezření ze spáchání trestného činu obecného ohrožení a týrání zvířat, které se ještě může rozšířit.
„Chovatel a majitel drůbeže nebo prasete si může doma zvíře porazit a maso využít pro vlastní spotřebu. Ovšem uvádět maso na trh nebo do sítě veřejného stravování, ať za peníze nebo zadarmo, lze jen po veterinární prohlídce,“ vysvětlil Duben. Pokud není maso prohlédnuto a je-li uváděno do oběhu, jde o černou porážku a znamená to porušení předpisů a možné zdravotní riziko.
Autor:
ČTK
Další články v kategorii Potravinářství
- Ve Vodňanech vyrostl pavilon pro aquaponii a chov ryb v uzavřeném cyklu (15.12.2025)
- Jak poznat zkažené vejce? Nenechte se zmást červenou skvrnou (14.12.2025)
- ČOI ve třetím čtvrtletí odhalila 292 případů prodeje alkoholu nezletilým (12.12.2025)
- Testovali jsme v laboratoři croissanty z Česka a Německa. Výsledky Čechy překvapí (12.12.2025)
- Albert i před letošními Vánoci podporuje zaměstnance v prodejnách příspěvkem a dalšími benefity (12.12.2025)
- Tradice, know-how i suroviny. Filipíny se otevírají českým pivovarníkům (12.12.2025)
- Potravináři: Nový cíl EU ke snížení množství potravinového odpadu je nesmyslný (11.12.2025)
- Česká vejce podraží. Chovatelé se kvůli rušení klecových chovů bojí konkurence (11.12.2025)
- Kapusta má téměř tolik železa jako maso. Využijte její potenciál (11.12.2025)
- SVS nařídila stáhnout z trhu chlazená kuřata z Francie s obsahem salmonel (11.12.2025)

Tweet



