Veterináři stahují tlačenku od jihočeského Uzenářství Vávra kvůli listeriím
21.10.2025 | ČTK
Veterináři stahují z trhu tlačenku od jihočeského Uzenářství Vávra kvůli obsahu listerií. Tlačenku z pečeného masa mohli lidé zakoupit ve dvou prodejnách uzenářství v Českých Budějovicích a v jedné v Kutné Hoře. Výrobek by zákazníci neměli konzumovat, vrátit jej mohou v místě nákupu. ČTK o tom dnes informovala Státní veterinární správa (SVS).
Uzenářství vyrobilo 92 kilogramů tlačenky, lidé před stažením z trhu stihli podle veterinářů zakoupit 53 kilogramů. Jedná se o tlačenku s datem použitelnosti do letošního 29. října.
"Výrobce bude muset provést mimořádnou sanitaci provozu. Pokračovat ve výrobě bude moci až poté, co předloží vyhovující výsledky stěrů z pracovních ploch a zařízení a bez přítomnosti listerií budou také zkušební šarže výrobku," uvedli veterináři.
Veterinární správa nařídila pozastavení výroby tlačenky, případně dalších potravin vyráběných na stejném zařízení. Celkový provoz Uzenářství Vávra ale pozastavený nebyl, výroba ostatních masných výrobků, které s výrobou tlačenky nesouvisejí, není podle veterinářů nijak narušena.
Bakterie může způsobit onemocnění zvané listerióza. Mezi příznaky listeriózy patří například horečka, bolesti hlavy, malátnost, nevolnost, zvracení nebo vodnatý nekrvavý průjem. Takzvaná systémová listerióza může mít fatální průběh, u novorozenecké listeriózy se mohou vyskytnout předčasné porody, spontánní potraty, porod mrtvého dítěte či infekce novorozence.
Do lidského organismu se tato bakterie může dostat například prostřednictvím nevhodně ošetřených nebo skladovaných potravin. Pro zdravé lidi obvykle v malém množství bakterie nebezpečná není, komplikace ale hrozí u starších lidí, těhotných žen, dětí nebo u lidí s oslabenou imunitou. Veterináři apelují, pokud lidé zjistí zdravotní potíže v rozmezí inkubační doby od dvou až tří týdnu po konzumaci, ať informují svého lékaře.
Množení baktérií lze v případě potravin živočišného původu předcházet správným skladováním potravin. Veterináři radí zejména dodržovat datum použitelnosti a skladovat potraviny za teplot doporučených výrobcem. Bakterie pak spolehlivě likviduje dostatečná tepelná úprava potravin.
Copyright (2003) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.
Další články v kategorii Potravinářství
- Pivo bez alkoholu nemusí chutnat divně. Ve Walesu spustili přelomové zařízení (15.12.2025)
- Otevírací doba o Vánocích: Pozor na zavřené obchody. Nákup se vyplatí už teď (15.12.2025)
- V kanadských skladech leží americký alkohol za miliardy. Provincie řeší, co s ním (15.12.2025)
- Zvěřiny se v Česku mnoho nejí, ale zájem roste. Vede daněk, divočák a jelen (15.12.2025)
- Ve Vodňanech vyrostl pavilon pro aquaponii a chov ryb v uzavřeném cyklu (15.12.2025)
- Jak poznat zkažené vejce? Nenechte se zmást červenou skvrnou (14.12.2025)
- ČOI ve třetím čtvrtletí odhalila 292 případů prodeje alkoholu nezletilým (12.12.2025)
- Testovali jsme v laboratoři croissanty z Česka a Německa. Výsledky Čechy překvapí (12.12.2025)
- Albert i před letošními Vánoci podporuje zaměstnance v prodejnách příspěvkem a dalšími benefity (12.12.2025)
- Tradice, know-how i suroviny. Filipíny se otevírají českým pivovarníkům (12.12.2025)

Tweet



