Většina bažantů pochází z polodivokého odchovu
14.05.2003 | Českobudějovické listy
V bažantnici a. s. Lesy Český Rudolec, která se nachází nedaleko J. Hradce, začíná sezóna líhnutí mláďat. Ročně zde lesáci produkují v průměru 35 000 bažantích kuřat, která za zhruba čtyři měsíce vypouštějí do volné přírody. Drtivá většina je určena pro vlastní honitbu a asi 7000 kusů ročně slouží k zazvěření honiteb sousedních mysliveckých sdružení.Polodivoký chov bažantů je podle bažantníka Miroslava Kose mimo jiné značně závislý na vývoji počasí."Velkým problémem jsou predátoři, a to zejména škodná, a dále černá zvěř. Dnes bažant v přírodě moc šancí na přežití nemá a prakticky veškerá populace pochází z umělého odchovu. Navíc samice, když už venku začnou snášet vejce, tak většina z nich nenasedne na hnízdo. Tady nám to nevadí, protože vejce několikrát za den sbíráme," řekl nám bažantník.Pracovníci bažantnice pak v turnusech vejce nasazují do umělé líhně, kde se z nich za 24 dní vyklubou mláďata, která pak putují do hal. V areálu bažantnice zůstávají až do vlastního vypuštění. Pochopitelně tato fáze je pro bažanty velice nebezpečná, neboť se stávají snadnou kořistí dravců a šelem, pro které se honitba stává doslova spižírnou . . . Nezřídka zaúřadují i pytláci.V současné době se v bažantnici u Lodhéřova chovají tři varianty bažanta, a to klasický obojkový, dále temný - tenebrosa a světlý - isabela.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



