Víkend patřil v metropoli slavnostem tradičního moku

Díky tropickému létu začalo letos pražské vinobraní dříve než obvykle. Jeho první tři díly má Praha už za sebou. Uplynulou sobotu a neděli přilákala čerstvá sklizeň do Troje, Strašnic a Nových Butovic několik stovek lidí. Za vínem přišlo v neděli odpoledne do areálu Trojského zámečku několik stovek lidí. Hektolitry moku nejrůznější chuti, kvality i ročníku tekly proudem. "Trojský burčák už došel," hlásil ve dvě hodiny odpoledne starosta Oldřich Adámek.

"Ale pořád je tu k vypití spousta znamenitého vína."U stánků s vínem stály už od desáté dopolední houfy zájemců o ochutnávku. Díky letnímu počasí a množství vypitých sklenic z čerstvé sklizně však na řadu z nich záhy sedla únava.

"Tohle počasí se dneska hodí, je to jak v Bulharsku na pláži, a podívejte, co pijeme,"holedbal se sklenkou bulharského červeného důchodce Jiří Hladík. Ochutnávky domácích, bulharských či řeckých vín doplňovala nabídka archivních sýrů. "Ty se k vínu skvěle hodí, chodím sem i kvůli nim," řekl Hladík. Pátý ročník trojského vinobraní skončil až v podvečer. Už v sobotu přišli milovníci vína oslavit vinobraní do okolí strašnické Trmalovy vily.

Lidé se kromě ochutnávky místního produktu vydali i na tradiční průvod ulicemi. V Nových Butovicích proběhlo vinobraní ve stejný den v prostoru klubu Hájek. "Chtěli jsme nejen pobavit lidi, ale i podpořit dobrou věc, a tak výtěžek z akce půjde na sbírku pro zakoupení koncertního křídla pro Komunitní centrum svatého Prokopa," uvedl mluvčí Prahy 13 Samuel Truschka.

Kvůli extrémně horkému počasí se letošní vinobraní koná na většině míst dříve než obvykle. Sedmý ročník Vinohradského vinobraní proběhne už tento pátek a sobotu, v dalších městských částech se chystá nejpozději na začátek září.

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info