Vimperk bude mít vlastní pivo. Ležák Král Šumavy
18.10.2008 | tyden.cz
Vimperk na Prachaticku bude mít po téměř půlstoletí opět vlastní pivo. Ponese značku Král Šumavy Vimperský ležák. Pěnivý mok ale neoživí přes půlstoletí pozastavenou výrobu piva přímo v šumavském městě.
Vařit jej začal Měšťanský pivovar Strakonice. Křest piva město plánuje na 6. listopadu v rámci oslav 100 let budovy radnice, řekl starosta Pavel Dvořák.
První várka zatím dozrává ve sklepích strakonického pivovaru. Údajně má jít o třináctistupňový ležák. Radnice se jej chystá využívat při různých kulturních akcích nebo jako dárek či turistický suvenýr. O běžnou distribuci se postará strakonický pivovar. "Pivo zařadíme do našeho sortimentu, naší prodejní sítě. Stáčet ho budeme do sudů i lahví," řekl ředitel strakonického pivovaru Jaroslav Tůma.
Vimperská radnice se nechala inspirovat ve Volarech a v Prachaticích. Ve Volarech si loni nadělili speciální ležák a od letoška mají i bylinný likér Volarská zlatá. Prachatice letos pokřtily víno Via Aurea, původem z moravských vinic. V překladu to znamená Zlatá stezka, což připomíná historii známé solné trasy, která městem v minulosti procházela.
Ve Vimperku kdysi fungovaly dva pivovary. Měšťanský, který vařil pivo od roku 1598, přestal fungovat krátce po druhé světové válce. Tehdy měl výstav kolem 10.000 hektolitrů. Druhý pivovar založil roku 1547 rod Schwarzenberků přímo pod vimperským zámkem. V dobách největší slávy vařil každoročně 20.000 hektolitrů piva. Po znárodnění v roce 1945 se stal pobočkou jihočeských pivovarů. Zrušen byl v roce 1968.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



