Vína bude méně, ale kvalitního
04.10.2006 | Denik.cz
Z letošní úrody budou podle tuzemských vinařů velmi pěkná vína. Cukernatost hroznů dosahuje dvaceti stupňů, což odpovídá přívlastkovým vínům. „Máme dostatek lidí i techniku. Hrozny sklidíme za kratší dobu a nemusíme do vinice předčasně. Špičkové odrůdy sbíráme ručně,“ uvedl Alexandr Flodr, ředitel vinařství Chateau Bzenec. Hovořit o tom, zda letošní rok bude ještě lepší než ten loňský, je podle ředitele Habánských sklepů Josefa Svobody předčasné. „Vloni byl nadprůměrný rok a letošní bude minimálně stejný. Lze očekávat velmi extraktivní, plná, aromatická vína,“ řekl Svoboda.
Přívlastková vína, kterých letos tuzemští producenti vyrobí dostatek, patří do vyšší cenové kategorie. Nejlépe se totiž v tuzemském maloobchodě prodávají vína do sta korun za láhev. Přívlastková vína jsou dražší. Vinaři se tedy budou muset podřídit poptávce. To znamená, že část produkce budou muset „degradovat“ na stolní vína, o která je velký zájem.
Menší problém než vloni představovaly plísně, zato špačci si svou pozici na stupnici škodlivosti udrželi. To nejhorší však vinaři teprve čekají. „Zatím jsou ještě pole se slunečnicemi, ale až ta zmizí, zůstane špačkům jenom réva,“ podotkl Svoboda.
A to už půjde o úrodu, z níž se dělají výběry z hroznů. Počasí sice pěstitelům přeje, výkupní ceny jsou však méně příznivé. „Průměrná cena za kilogram hroznů bude letos stejná jako vloni, přibližně jedenáct korun,“ uvedl Martin Půček, tajemník Svazu vinařů ČR. Podle něho řada pěstitelů tak letos nepokryje ani výrobní náklady.
Před dvěma lety dostávali pěstitelé za kilogram hroznů až čtrnáct korun. „V zemích Evropské unie, kde je dlouhodobě nadprodukce levných stolních vín, se ceny pohybují pod deseti korunami za kilogram,“ dodal Půček.
DANA RYBÁKOVÁ
Další články v kategorii Potravinářství
- ČOI ve třetím čtvrtletí odhalila 292 případů prodeje alkoholu nezletilým (12.12.2025)
- Testovali jsme v laboratoři croissanty z Česka a Německa. Výsledky Čechy překvapí (12.12.2025)
- Albert i před letošními Vánoci podporuje zaměstnance v prodejnách příspěvkem a dalšími benefity (12.12.2025)
- Tradice, know-how i suroviny. Filipíny se otevírají českým pivovarníkům (12.12.2025)
- Potravináři: Nový cíl EU ke snížení množství potravinového odpadu je nesmyslný (11.12.2025)
- Česká vejce podraží. Chovatelé se kvůli rušení klecových chovů bojí konkurence (11.12.2025)
- Kapusta má téměř tolik železa jako maso. Využijte její potenciál (11.12.2025)
- SVS nařídila stáhnout z trhu chlazená kuřata z Francie s obsahem salmonel (11.12.2025)
- Pokles cen másla způsobuje hlavně přebytek mléka a jeho zlevnění (09.12.2025)
- Výrobci uzenin Steinex a Steinhauser se spojili, firma pořizuje nové výrobní technologie (09.12.2025)

Tweet



