Vína z Česka se zařadila mezi světovou smetánku
12.03.2008 | Aktuálně.cz
Vína z Česka se definitivně prosadila mezi světovou špičku. Z jedné nejvýznamnějších světových soutěží v Paříži si vinaři odvezli dvaadvacet medailí. Česko se v počtu získaných medailí umístilo na šestém místě, a dostalo se tak před vinařské velmoci, jako je například Austrálie nebo Chile.
Prestiž a sláva
Pařížská soutěž Vinalies Internationales patří mezi nejprestižnější světové přehlídky vín. Každoročně se tam představuje několik tisíc vín z desítek zemí. Z 3140 přihlášených vín ze 36 zemí bylo letos čtyřicet šest z České republiky od šestnácti vinařských firem.
Porotci z celého světa ocenili celkem 940 vín z toho 234 zlatou medailí a 706 stříbrnou medailí. Moravská vína z celkových dvaadvaceti medailí získala šest zlatých a šestnáct stříbrných. "Z tuzemských vín získaly zlato Vinné sklepy Valtice za Chardonnay, ledové víno 2005, Sonberk za Pálavu 2006, Tomáš Krist za Pálavu, výběr z bobulí 2005, Petr Skoupil za Rulandské šedé pozdní sběr 2006, Znovín Znojmo za Rulandské šedé ledové víno 2005 a Radomil Baloun za Sauvignon," řekl Pavel Krška, ředitel Národního vinařského centra.
Proti globalizaci
Stříbrné medaile si do Česka odvezly také firmy Bohemia Sekt, Víno Mikulov nebo společnost Čebav.
Už v minulém roce francouzští odborníci ocenili především rozmanitost a originalitu vůní a chutí moravských vín. Jsou podle nich oživením stále více globalizovaného trhu s vínem, který hrozí chuťovou monotónností.
Tuzemská vína už uspěla také na soutěžích v italské Veroně, Bruselu, v Londýně nebo ve Vídni.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



