Vinaři bojovali o tituly
25.02.2002 | Právo
Obrovský úkol čekal v sobotu na 120 degustátorů, kteří museli ochutnat a zhodnotit 1540 vzorků bílých a červených vín, které na výstavu do menzy Mendlovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně přivezlo 640 vinařů z jižní Moravy.
Utkali se tak již po pětadvacáté o titul šampióna v kategori mladých a starších bílých a červených vín a v kategorii pěti nejlépe hodnocených vín od jednoho pěstitele. Absolutním šampionem se stal Müller Thurgau ročník 1999 z Vinařství Pleingr z Rohatce. Nejlepším červeným vínem byl zvolen Zweigeltrebe, ročník 1992 Miroslava Říhy z Mělníka. V kategorii mladých vín roku 2001 zvítězila v bílých vínech Pálava z Vinařství Vajbar Bronislav z Rakvic a v červených Cabernet Moravia Jiřího Žurka z Moravské Nové Vsi. "Ukazuje se, že i naši drobní a střední pěstitelé vína dokáží vyprodukovat vína v kvalitě srovnatelné se zahraničím a také řada drobných pěstitelů a výrobců vína má kvalitu srovnatelnou s velkovýrobci. Jejich problémem je pouze omezené množství," řekl Právu jednatel Vinařů brněnské oblasti Bořivoj Drábek. Podle jeho slov drobní pěstitelé prodávají víno místním malým hotelům či nabízejí ve vinotékách. Většina z nich už má své etikety s vlastním logem, které odborníci a znalci vína již vyhledávají. Hodně vinařů také navazuje úzkou spolupráci s vinaři v Rakousku, jejichž produkce je na jižní Moravě také velmi známá. "Letošní výstava, která vyvrcholí ve čtvrtek na výstavišti, bude obohacena o novou odrůdu s názvem AGNI (kříženec červeného André s voňavým vínem Irsai Oliver), která byla v roce 2001 zapsána do státní odrůdové knihy. Toto červené víno je plné a příjemné chuti s výrazným muškátovým aromatem," doplnil Drábek.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



