Vinaři na Mostecku sklízejí ledové víno, umožnily to mrazivé dny
29.12.2008 | ČTK
Pracovníci Českého vinařství Chrámce na Mostecku, největšího pěstitele vinné révy v Čechách, dnes začali sklízet hrozny pro ledové víno. Musí se vyrábět při teplotě nejvýše šest stupňů pod nulou. Teplota klesla na minus devět až minus 12 stupňů Celsia, podmínky jsou tedy ideální, řekl ČTK zakladatel rodinné firmy Ivan Váňa. Pro ledové víno firma vyhradila vinice o rozloze pěti až šesti hektarů, cukernatost hroznů dosáhne od 33 do 35 stupňů. "Bílé ledové víno připravíme z odrůdy Ryzlink rýnský, růžové potom z odrůdy Zweigeltrebe.Zpráva byla upravena na základě obchodních podmínek ČTK, uplné znění získáte na obchodni@mail.ctk.cz
Copyright (2003) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



