Vinaři z karlštejnských vinohrad filtrují mladý mok
06.03.2002 | Denik.cz
Zaměstnanci Výzkumné stanice vinařské v Karlštejně začali na vinohradech pracovat už v lednu. Řez révy a další potřebné práce již skončili a nyní se zabývají filtrací mladého vína. Oprava nosných konstrukcí vinné révy je poslední činnost, která je potřeba v těchto dnech dodělat v terénu. Další práce čekají na vinaře ve sklepě, kde se postupně filtrují mladá vína.
"Potřebují vyčistit a stabilizovat. První filtraci přes křemelinu jsme stihli udělat už na konci minulého roku. Toto je druhá filtrace, při níž se používají mikrobiální filtry," vysvětlil ředitel VSV Karlštejn Jan Kadlec.
"Odstranění mikroorganizmů z vína je velmi důležiné. Jinak by mohlo docházet k druhotnému kvašení. Vína se musí stabilizovat, proto se přidávají látky k tomu potřebné. Některá vína potřebují ke zkvalitnění přidat ještě čířící prostředky. Nepříznivé počasí loni v září způsobilo, že některá vína mají nadbytečné množství kyselin. Taková se musí nechat delší dobu ležet a zrát," upozornil na problém Jan Kadlec.
Tím však práce kolem vína nekončí. Přefiltrované víno se nechá měsíc, dva ležet. Ale ani pak se odrůdová vína nemohou ještě plnit do lahví. "Napřed musí projít kontrolou České zemědělské a potravinářské inspekce, která odebere vzorky a pošle je komisi expertů. Zkontrolují, zda víno odpovídá odrůdě. Teprve, když dostaneme rozhodnutí, že zatřídění vína odpovídá zákonu, můžeme ho začít expedovat," popsal složitou cestu vína ze sudů do lahví Jan Kadlec. Mezitím nastane čas, kdy bude třeba na vinici vyvazovat jednoleté výhony, provést postřiky a takzvaný podlom.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



