Vinaři začali stříhat révu

První letošní péče o vinnou révu zaměstnává v těchto dnech vinaře na Litoměřicku. Révu stříhají podle toho, jak ji chtějí zatížit hrozny. Například na plochách Agrofruktu Kamýk stříhá v těchto dnech dvanáct pracovníků révu na osm oček. "Znamená to menší zatížení, stříhat se dá i na dvanáct," uvedl Milan Šperling z Agrofruktu Kamýk. Při větším zatížení keře je hroznů sice více, jejich kvalita bývá však menší. Pracovníci nyní stříhají révu na zhruba padesáti hektarech. Začali desátého prosince a nyní mají za sebou více než polovinu odvedené práce. Pracovat budou zhruba do konce února či začátku března. "Počasí nám zatím přeje. Je sice zima, ale je to lepší než déšť a bláto," popsal Jaroslav Tyle, který prostřihává révu.

Vloni stihli na plochách Agrofruktu vinaři stříhání révy včas. Vinaři si pochvalují i loňskou sklizeň, ta patřila v posledních letech mezi kvalitní. Vína z loňské sklizně se v regionu dostanou na pulty na jaře či začátkem léta, kvalitní vína s přívlastkem budou moci lidé ale ochutnat až na podzim. Podle informací z podzimního průběhu sklizně se například roudničtí vinaři letos nesoustředili na přívlastková vína. Jak uvedl ředitel Lobkowiczkého zámeckého vinařství Jan Podrábský, těchto vín mají z loňských let dostatek a podnik se zaměřil spíše na pestrou a kvalitní kolekci jakostních vín. Znalci se na ni těší nejen u roudnických vín, všeobecně se dá říci, že réva dosahovala vloni kvůli slunnému sprnu a září vysokého stupně cukernatosti, což je základ pro kvalitní víno.

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info