Vinařům hrozí za přidávání vody od inspekce statisícové pokuty
08.04.2004 | Hospodářské noviny
Z 20 vzorků burčáku a mladého vína kontrolovaných inspektory Státní zemědělské a potravinářské inspekce, nevyhovělo devět vzorků - měly v sobě patnáct až osmdesát procent vody. Za to vinařům hrozí statisícové pokuty
A zatímco u vinařů se to, že do svých produktů přidávali zakázanou vodu, podařilo prokázat i s určením konkrétních viníků, u případu, kdy se v láhvích místo kvalitní vody z horského pramene určené také pro kojence, objevila obyčejná voda z vodovodní sítě v pátek soud viníka neurčil.
Z toho, že svým zákazníkům prodával obyčejnou vodu místo vody z horského pramene s etiketou firmy Jesenické prameny, byl podezřelý podnikatel Jindřich Ondrášek. Podle obžaloby měl před třemi roky naplnit obyčejnou vodou přes pět tisíc barelů a způsobit tak škodu nejméně za 430 tisíc. Za to mohl jít do vězení až na tři roky Soud podnikatele osvobodil, protože se nepodařilo prokázat, že voda, kterou distributor prodával, byla z vodovodu v jeho domácnosti nebo firmě.
»Proti obžalovanému sice hovořily nepřímé důkazy jako rozbor vody a výpovědi svědků, netvořily ale logický, navazující řetězec tak, aby mohl být odsouzen,« uvedl v odůvodnění rozsudku soudce Aleš Rýznar. Ondrášek tvrdí, že za jeho obviněním stojí firma Jesenické prameny, která chtěla získat jeho zákazníky. Firma to však jednoznačně odmítla.
Pančování vína vodou je proti dokazování záměny kvalitní vody za vodu z kohoutku snadnější. Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce totiž kontrolovali vinaře přímo na místě ve dvou termínech, přičemž druhá kontrola byla na konci vinobraní. Zákon o vinohradnictví navíc takzvané rozmnožování vína vodou výslovně zakazuje v každé fázi jeho výroby. Voda se proto nesmí přidávat ani do burčáku nebo mladého vína. Nynější Laboratorní metody dokážou tento nedovolený postup odhalit.
Další články v kategorii Potravinářství
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)
- Mléčné výrobky snižují riziko demence. Vědci sestavili seznam vhodných produktů (22.12.2025)

Tweet



