Vinařům ve Valticích nejvíc chutnal dvouletý Neuburg
13.05.2002 | Denik.cz
Dvoudenní Valtické vinné trhy se uskutečnily ve stejnojmenné obci na Břeclavsku. Denně je navštívila asi tisícovka lidí. Přehlídka s mezinárodní účastí je zřejmě největší odbornou degustací vín malých a středních vinařů v republice. Šampiónem letošního 35. ročníku se v konkurenci 648 vzorků stalo Neuburské, výběr z hroznů ročník 2000, řekl to jeden z organizátorů Jaroslav Osička. Před valtickým zámkem se současně konala výstava zemědělské techniky.
Kromě vína si lidé mohli koupit věci, které s vínem blízce souvisí, jako například sýry či olivy. Valtické vinné trhy jsou nominační výstavou pro vstup úspěšného vzorku do Národního salónu vín. Pořadatelé udělili celkem 30 zlatých medailí.
Na vítězi degustace se shodla více než stovka degustátorů. Chloubu své práce přihlásilo k hodnocení 126 vystavovatelů se 648 vzorky. Z Česka bylo 567 vzorků. Nejvíce zahraničních vinařů přijelo z Rakouska a to 40. "Rekordní bylo množství 258 takzvaných vín s přívlastkem, tedy těch, které neobsahují řepný cukr," uvedl Osička. Celkem 407 přihlášených vzorků bylo bílých vín, 199 červených, ostatní byla například šumivá či růžová.
Z celkových devětadvaceti odrůd prošlo chuťovými buňkami degustátorů nejvíce Sauvignonu a Svatovavřineckého, následovaných Ryzlinkem rýnským. Zájemci mohli ochutnat i třiadvacet vzorků sektů či deset ledových vín. Vystavena byla i čtyři takzvaná slámová vína, jejichž cena dosahuje i několika stovek korun za sklenici.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



