Vinice zabíraly ve středověku v Praze na sedm set dvacet hektarů
24.09.1999 | Mladá fronta Dnes
MF Dnes 24.9.1999
Vinice zabíraly ve stredoveku v Praze na sedm set dvacet hektaru ploch mesta
Praha - Trebaže si víno a vinarství nyní s hlavním mestem spojuje málokdo, kdysi se v Praze pestovalo nejvíce révy v celých Cechách. Vinice zabíraly ve stredoveku okolo sedmi set dvaceti hektaru plochy mesta, pestování a vývoz vína patrily k nejduležitejším výrobním a obchodním odvetvím. Kdy se v Praze objevily první vinice, nejsou nyní historikové schopni presne urcit. Mohou se jen dohadovat o stárí archeologických nálezu torz révových polí v okolí Pražského hradu. Odborníci predpokládají, že nejstarší vinohrady se rozprostíraly za Konskou branou na míste dnešního Národního muzea smerem k Vinohradské tríde. První doložené zmínky o vinicích pocházejí ze Svatováclavské legendy z 10. století. V té dobe rostla réva na kopcích v okolí Brevnovského kláštera a na Bílé hore. O dve století pozdeji se víno pestovalo napríklad na Petríne, v Modranech, Zábehlicích, Košírích, na Proseku ci Vyšehrade. Nejvetší rozmach nejen pražské, ale i ceské vinarství zaznamenalo za vlády Karla IV., který tuto kulturu a nové odrudy révy privezl ze studií ve francouzském kraji Champagne. V roce 1358 Otec vlasti vydal narízení o osazování révy na nevyužité pozemky. Príkaz se týkal nejen mesta, ale i jeho okolí do vzdálenosti více než dvaceti kilometru. Bezpecí vinic zajistil Karel IV. dalším zákonem, který hlásal: "Kdo škodí vinici ve dne, necht je mu useknuta ruka. Kdo však škodí vinici v noci, propadne hrdlem a jeho majetek bude zabaven. Ten, kdo pristihne a zabije škudce ve vinohradu, zaplatí pouze drobnou pokutu dvaceti grošu, i když vražda je zlocinem nejtežším." V revolucní dobe 15. století zabavili katolickým pestitelum všechny vinice husité. Až Vladislav Jagellonský, sám velký milovník vína, uznávající zákony Karla IV., zastavil chaos v pražském vinarství a narídil roku 1497 prísnou kontrolu jakosti pudy a révy. Spolecnost Bratrstvo pražských vinic zacala exportovat v 16. století kvalitní víno do Skandinávie a po Dunaji i na jih. Tricetiletá válka znamenala pro révová pole v metropoli pocátek zkázy. Poté se na ne valilo jedno neštestí za druhým. Po dalších válecných pohromách v 18. století zlikvidoval v celé Evrope, Prahu nevyjímaje, vetšinu vinohradu koncem minulého století škudce révokaz. Byla to mšice napadající podnože, privezená s novými odrudami ze Spojených státu. Tehdy se zacalo s obranou, s prvním šlechtením vína, kdy pestitelé roubovali na americké, révokazovi odolné podnože, klasické evropské odrudy vína. S rozmachem mesta v první polovine 20. století vyklízely tradicní vinicní plochy místo domum a vinarské umení mezi Pražany témer upadlo v zapomnení.
EGON DITMAR, PETR KOLÁR
Další články v kategorii Potravinářství
- Aperol míří do Ameriky. Italský výrobce chce dobýt trh milovníků piva (08.12.2025)
- České značky vítězí. Zákazníci stále častěji sahají i po domácích potravinách (05.12.2025)
- FAO: Světové ceny potravin třetí měsíc klesly, sklizeň obilovin bude rekordní (05.12.2025)
- Pořadatelé oznámili jména šesti finalistů soutěže Vinařství roku (05.12.2025)
- Meziroční inflace zvolnila na 2,1 procenta (04.12.2025)
- Plíseň, která bila do očí. V provozovně KFC se našla v čokoládových muffinech (04.12.2025)
- Ceny másla jsou na letošním minimu, jde o zmražené zásoby s končící trvanlivostí (04.12.2025)
- SZPI zavřela dva sklepy Tanzbergu Mikulov kvůli plísním, vinařství je už neužívá (04.12.2025)
- Likérce Stock stoupla výroba na 30,7 mil. litrů, do ČR přesune výrobu z Hamburku (04.12.2025)
- Bohemia Sekt předpokládá vyšší prodeje sektů než loni, rozhoduje ale konec roku (03.12.2025)

Tweet



