Víno je záliba na celý život
21.07.2003 | Deník Litoměřicka
Lidé na severu Čech prý stále upřednostňují krabicová vína.
Vinařské podniky i v letošním roce počítají s tím, že prodají více vína než loni. Víno si tak nadále udržuje pozici alkoholického nápoje s nejvyšším meziročním nárůstem odbytu.
Podle údajů agentury GfK výdaje domácností za víno v ČR loni vzrostly o 4,3 procenta. Od roku 1996 se každoročně jeho spotřeba zvyšovala o čtyři až pět procent. Loni prý v průměru každý Čech vypil 15 až 16 litrů vína.
Podle střekovského prodejce Tomáše Ondřicha ale lidé na severu Čech stále dávají přednost krabicovým vínům. Připadá si tak se svými jakostními víny stále jako průkopník. "Lidé jsou stále ještě zvyklí hodnotit pití podle obsahu alkoholu. Krabicová vína ale mají tu nevýhodu, že jsou chemicky konzervovaná, doslazovaná řepným cukrem a ze sedmdesáti procent vytvářená kvašením ovocných šťáv, především jablek. Způsobují proto pálení žáhy a bolesti hlavy," řekl Ondřich.
Chce-li někdo víno skutečně vychutnat, není to podle odborníků příliš těžké. "Nejprve se na víno podíváme, vidíme, zda např. není zakalené a podobně. Pak sklenku trochu roztočíme, aby se uvolnily všechny látky a přivoníme. Ochutnáme tak, že víno poválíme, aby se rozprostřelo po celém jazyku. Taková ochutnávka nabízí nepřeberné množství vjemů. Každé víno je navíc jiné, takže ani za celý život bych nemohl ochutnat všechna. Proto se ani nemohu považovat za znalce vín," uvedl prodejce Otakar Petruželka, který prodává především česká vína ze zhruba 26 sklepů.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



