Víno? Ke kubovi Vlašák, k polévce zkuste Veltlín
24.12.2015 | Denik.cz
Nejenom cinkání zvonečku, ale i cinkání skleniček s vínem patří k typickým zvukům, které doprovázejí pohodu Štědrého večera.Kterou odrůdu však zvolit k jednotlivým chodům slavnostního menu? Podle Davida Krále, letošního vítěze soutěže Sommelier roku, je variant párování vína s nejčastějšími štědrovečerními pokrmy vícero. Pokud začneme rovnou rybí polévkou, tu vhodně doplňují odrůdy Veltlínské zelené nebo Ryzlink vlašský.
K jídlům obecně se hodí vína spíše sušší s pěknou kyselinkou, která podpoří trávení. V potaz přitom musíme brát nejenom barvu masa (obligátní poučka k bílému bíle a k červenému červené neplatí automaticky), ale i celkovou úpravu masa, omáčku či přílohu, pokud je výraznější.
„Staročeského kubu bych zkombinoval s Ryzlinkem vlašským nebo Sauvignonem, hrachovou polévku opět se Sauvignonem nebo v případě krémové varianty se Chardonnay," popisuje devětadvacetiletý sommelier z Plzně, který dnes pracuje pro společnost Bohemia Sekt.
U hlavního chodu, tedy většinou ryby, platí zmiňovaný ohled na přílohu. „Ke smaženému kaprovi se hodí Ryzlink rýnský či Rulandské bílé, pokud však bude s bramborovým salátem, zvolil bych plnější Rulandské bílé a Chardonnay," popisuje Král. V případě čím dál populárnějšího lososa je vhodnější nechat si doporučit sušší růžové víno s pěknou kyselinkou, případně i klaret (bílé víno vyráběné z modrých hroznů).
Pokud jde o cukroví, k němu nejlépe pasují vína polosuchá či sladší sekty.
Autor: Jan Klička
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



