Vinobraní odložil - a vyhrál
29.10.2001 | Právo
Naprostá většina hroznů je již sklizena, burčák vám již málokde nabídnou. Pěstitel i výrobce vína v Bzenci na Hodonínsku Vlastimil Bunža se synem v sobotu ještě sklízeli hrozny odrůdy André a Frankovka. Patří mezi ty, kteří se nebáli riskovat a hrozny po studeném a vlhkém září ještě nějaký čas ponechali ve vinici. "Nepamatuji tak málo zářijového sluníčka. Já bych se neodvážil čekat se sběrem až na říjen. A vlastně jsem ani podruhé nestříkal proti plísním, vždyť pro déšť ani nebylo kdy," říká jeden z místních drobných vinařů. Bunža však má firmu střední velikosti, révu pěstuje na sedmi hektarech. V Bzenci je pouze on profesionální vinař. Hrozny podruhé za sezónu ošetřoval doslova mezi deštěm, konkrétně 15. září, kdy na pouhý jeden den přestalo pršet. Od 5. září napršelo kolem 180 milimetrů vody. "Sklízet jsme začali až 28. září, zatímco většina vinohradníků skončila kolem 21 září. Hrozny byly sice napité vodou, ale se slabou cukernatostí. Efekt naší pozdní sklizně je prokazatelný, všechna vína jsou hodnocena nejméně jako jakostní," spokojeně konstatuje Bunža. Dokonce zhruba deset procent letošního objemu vína může zařadit do nejvyšší kategorie - mezi vína s přívlastkem. Jen pro srovnání: v uplynulých dvou mimořádně příznivých letech se dostalo celkově mezi přívlastková až 80 procent vín. "Tvrdím, že rok 2000 byl pro vinaře rokem dvou století. Pamětníci takový rok neznají a my se něčeho takového nedožijeme," tvrdí bzenecký vinař. Nedělní lehký déšť mu oddálil zbytek sklizně hroznů odrůdy Chardonnay až na pondělí. Dosahuje 19 až 20 stupňů cukernatosti. Motivem pro oddálení sběru byla Bunžovi situace na trhu. "Až u vína s přívlastkem lze hovořit o rentabilitě," vysvětluje zkušený vinař a obchodník, který vymyslel úspěšný trhák - Bunžolé.
Další články v kategorii Potravinářství
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)
- Mléčné výrobky snižují riziko demence. Vědci sestavili seznam vhodných produktů (22.12.2025)

Tweet



