Vinselekt Michlovský loni zvýšil prodeje více než o polovinu
24.01.2005 | Agris
Společnost Vinselekt Michlovský, přední domácí výrobce špičkových odrůdových vín, v loňském roce prodala 1,24 milionu litrů vína. Informoval o tom dnes mediální zástupce společnosti Jiří Janoušek. Odbyt společnosti se tak podle Janouška razantně zvýšil o 60,9 procenta. V roce 2003 činily prodeje Vinselektu Michlovský 770 500 litrů vína. „Těžíme z toho, že i v ČR se konzumenti vína přiklánějí ke kvalitě a nakupují víno v zavedených obchodech. Navíc spotřeba vína v tuzemsku i nadále roste. Výrazný vliv na naše prodejní úspěchy měla také spolupráce se Stockem Plzeň na značce Král Vinohradu ,“ uvedl ředitel společnosti Miloš Michlovský.
Vína řady Král Vinohradu se vyrábí a stáčí právě ve Vinselektu Michlovský, přičemž Stock Plzeň má na starosti distribuci a marketing.
Prodeje společnosti neovlivnilo ani otevření trhu po vstupu ČR do EU, které výrazně zlevnilo vína dovážená z členských zemí. „Soustředíme se na segment vysoce kvalitních vín určených především pro gastro sektor a vyšší příjmové skupiny. V této oblasti konkurenční tlak není tak velký jako u levnějších vín,“ dodal Michlovský.
Pozitivní vývoj prodejů se odrazí i ve finančních výsledcích společnosti, které budou zveřejněny po prověření účetních výkazů auditorem. V roce 2003 dosáhl obrat Vinselektu Michlovský 75,7 milionu korun.
Vinselekt Michlovský pěstuje vinnou révu na zhruba 130 hektarech vinic v nejteplejších oblastech jižní Moravy. Vinselekt se zaměřuje na výrobu špičkových vín určených náročným zákazníkům. Vína z produkce Vinselektu tak směřují především do vybraných hotelů a restaurací, specializovaných prodejen či vinoték a soukromých archivů. Zhruba polovina se prodává i prostřednictvím velkých obchodních řetězců. Ke stěžejním produktům patří lahvová vína kolekce Vinum Palaviense (odrůdová vína vázaná na lokalitu Pálavy) či řady Selected Wine (vína vyšších jakostních stupňů z vybraných odrůd – převažují bílá přívlastková vína, především pozdní sběry). Specialitou firmy je použití technologie spočívající ve zrání vín v dubových sudech typu barrique, kde se vína obohacují o třísloviny a aromatické tóny. Touto technikou jsou vyrobena například vína Chateau Dowina. Část vín se také klasickou francouzskou metodou kvašením v lahvi zpracovává na sekty nejvyšší kvality.
Další články v kategorii Potravinářství
- ČOI ve třetím čtvrtletí odhalila 292 případů prodeje alkoholu nezletilým (12.12.2025)
- Testovali jsme v laboratoři croissanty z Česka a Německa. Výsledky Čechy překvapí (12.12.2025)
- Albert i před letošními Vánoci podporuje zaměstnance v prodejnách příspěvkem a dalšími benefity (12.12.2025)
- Tradice, know-how i suroviny. Filipíny se otevírají českým pivovarníkům (12.12.2025)
- Potravináři: Nový cíl EU ke snížení množství potravinového odpadu je nesmyslný (11.12.2025)
- Česká vejce podraží. Chovatelé se kvůli rušení klecových chovů bojí konkurence (11.12.2025)
- Kapusta má téměř tolik železa jako maso. Využijte její potenciál (11.12.2025)
- SVS nařídila stáhnout z trhu chlazená kuřata z Francie s obsahem salmonel (11.12.2025)
- Pokles cen másla způsobuje hlavně přebytek mléka a jeho zlevnění (09.12.2025)
- Výrobci uzenin Steinex a Steinhauser se spojili, firma pořizuje nové výrobní technologie (09.12.2025)

Tweet



