Viry brambor jsou stále agresivnější
12.12.2008 | ÚZPI
Virus brambor PVY, jeden z nejnebezpečnějších typů virů v bramborách, je nadále na postupu. Četné pokusy navíc dokládají, že kmeny tohoto viru jsou stále agresivnější. Vědci velmi často izolují kmen NTN, který způsobuje na hlízách výrazné kruhové nekrózy. Především při časné infekci se na infikovaných hlízách objevují silně vpadlé okrouhlé skvrny. Důsledek: Vzhledem k špatné kvalitě jsou napadené partie neprodejné.
Další, poměrně nový kmen byl poprvé objeven na polské odrůdě ’Wilga’. Izoláty tohoto kmene vykazují vyšší virulenci než starší kmeny viru PVY. Tento kmen se nyní vyskytuje již na celé řadě odrůd. Při napadení trsů se na listech vytváří symptomy lehké mozaiky.
Němečtí odborníci doporučují následující strategii ochrany:
Vsadit pokud možno na novější odrůdy s širokou rezistencí. K nim patří např. ’Bettina’ nebo ’Tomba’.
Z raných brambor jsou méně náchylné odrůdy ’Belana’ a ’Gala’. Z poloraných odrůd jsou vhodné např. ’Laura’ a ’Solara’.
Používat viruprostý sadbový materiál.
Důsledně provádět ochranná opatření proti mšicím, aby se eliminovala primární infekce.
Netolerovat výskyt žádných plevelů, protože i ty představují zdroj infekce.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



