Vitamínová bomba. Jablka se mají jíst celá, včetně semen, zjistili vědci
02.08.2019 | Denik.cz
Nejen přísun vitaminů, ale hlavně zdraví pomáhajících bakterií představuje v našich zeměpisných šířkách nejrozšířenější ovoce, tedy jablko. Typické jablko obsahuje více než 100 milionů bakterií. Na to přišli vědci z Technické univerzity ve Štýrském Hradci při svém výzkumu, jehož výsledky zveřejnili v časopise Frontiers in Microbiology.
Nejvíc bakterií přitom podle nich překvapivě není na slupce, ale v dužině a semenech. Mikroorganismy jsou podle vědců důležité pro zdravou střevní mikroflóru. „Bakterie, houby a viry z naší stravy osidlují přechodně naše střevo,“ vysvětlila agentuře DPA bioložka profesorka Gabriele Bergová, která je spoluautorkou studie. „Vaření většinu z nich zabíjí, proto jsou syrové ovoce a zelenina obzvlášť důležitými zdroji mikroorganismů ve střevě,“ dodala Bergová.
Rakouští vědci v rámci svého výzkumu srovnávali také dvě různá jablka. Jablko, které bylo vypěstováno v režimu bio, a jablko z konvenčního zemědělství. V obou přitom objevili zhruba stejný počet bakterií.
Jezte i jadřinec
Čerstvě sklizená bio jablka nicméně podle Bergové obsahovala mnohem pestřejší spektrum bakterií. Podle ní tak lze říci, že bio jablka jsou lepší přinejmenším pro zdraví lidského střeva. „Čerstvá jablka, konzumovaná hned po sklizni a ekologicky pěstovaná, mají ve srovnání s jablky produkovanými konvenčně podstatně rozmanitější bakteriální strukturu,“ uvedla na základě výzkumu profesorka Bergová. Takzvaná bio jablka obsahují více bakterií, které mají příznivý vliv na lidské zdraví.
Úplně nejzdravější je podle nejnovějšího zjištění rakouských vědců jíst jablko celé, včetně slupky a jádřince. Ten, kdo si jablko oloupe a sní pouze dužinu, přijde o devět desetin zdraví pomáhajících bakterií. A to proto, že v dužině jablka jich je podle zmíněné vědecké studie deset milionů.
Autor: Luboš Palata, ČTK
Další články v kategorii Potravinářství
- Provozovateli jatek v Holešově meziročně vzrostl čistý zisk a také tržby (20.12.2025)
- Státní veterinární správa začala ode dneška kontrolovat prodeje živých kaprů (19.12.2025)
- Zdražování kávy nekončí. Zákazníci mění návyky, volí levnější varianty (19.12.2025)
- Drahé vánoční kolekce už zlevňují (18.12.2025)
- Průzkum: Obliba kapra na Štědrý den klesá, roste obliba umělých stromků (18.12.2025)
- Čína po ukončení vyšetřování snížila cla na dovoz vepřového z EU (18.12.2025)
- Většina vinných klobás před Vánoci neprošla testem: Málo masa, příliš soli (17.12.2025)
- Pekárna Hruška zahájila v Ostravě provoz chlebové linky téměř za 50 milionů Kč (17.12.2025)
- Pivo, auta a losos. Británie podepsala s Jižní Koreou obchodní dohodu (17.12.2025)
- Mlékárně Net Plasy loni vzrostly tržby, zisk však podniku z Bystřice p. H. klesl (17.12.2025)

Tweet



