Víte, jak chutná víno se "syslí známkou“? Podpořte dobrou věc svatomartinskou degustací
09.10.2016 | Ministerstvo životního prostředí
Během letošního listopadu se naskytne dobrá příležitost ochutnat ve Velkých Pavlovicích na jižní Moravě nebo v Praze skvělé víno a tím podpořit jeden ohrožený druh v ČR i vinaře, kteří na svých vinicích hospodaří způsobem umožňující život dnes už vzácným syslům.
Zlatá známka od MŽP a společnosti Alka Wildlife představuje jedinečné ocenění vinařů, kteří pro sysly na svých vinicích mj. zatravňují pásy mezi révou na vinicích. Na následujících akcích se bude degustovat i prodávat víno se syslí známkou, povídat o syslovi a o ocenění.
Ochutnávka ve Velkých Pavlovicích 12. 11. 2016.
Ochutnávka v Praze 24. 11. 2016.
Program udělování speciálních zlatých známek se syslem vinařům cílí na kriticky ohrožený druh sysla, jehož populace za posledních 60 let klesla v ČR téměř o 90 %. Dnes se jeho výskyt odhaduje na 4500–5000 jedinců přibližně na 35 lokalitách. Rapidní pokles výskytu tohoto hlodavce, který na vinicích a zatravněných plochách neškodí, signalizuje rovněž mizení celého jednoho ekosystému z naší krajiny. V roce 2008 byl přijat Ministerstvem životního prostředí Záchranný program sysla obecného v ČR. Vinařská podpora zatravňování pásů mezi révou na vinicích představuje pro populaci sysla v ČR nový potenciál. S ohledem na tento způsob hospodaření, kdy vinař rovněž nepoužívá chemické prostředky na hubení hlodavců a umožnuje na svých vinicích život tomuto dnes ohroženému drobnému hlodavci, je udělována „syslí známka“ na lahve s vínem i na dveře sklepů. Vše o udělování známek „Sysli na vinici“ najdete na
Příčinou prudkého poklesu populace sysla v ČR, ale i v celé Evropě, jsou především změny v zemědělském hospodaření, které zničily jeho přirozené prostředí: často kosené či pasené trávníky. Do budoucna mohou mít zásadní význam pro záchranu tohoto druhu u nás vinice jižní Moravy. Vinice se zatravněnými a udržovanými mezipásy představují totiž vhodné náhradní a přesto přirozené prostředí pro sysla. Jde o rozlehlé a spojené plochy, které jsou z pohledu sysla ideálním prostředím, kde může nerušeně pobývat a postupně se rozmnožovat.
Další články v kategorii Potravinářství
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)

Tweet



