Vláda podpořila vývoz hovězího
11.01.2002 | Právo
Vláda schválila návrh nařízení k podpoře vývozu hovězího masa z jatečných krav a jalovic. Podle jejího mluvčího Libora Roučka se tak rozšíří subvencovaný export, kterým stát pomáhá řešit přebytek hovězího na domácím trhu, způsobený poklesem poptávky kvůli obavám lidí z nemoci šílených krav (BSE). Jak Právu sdělilo ministerstvo zemědělství (MZe), obdobné nařízení z loňského roku se týkalo pouze vývozu jatečných býků a masa z nich. V zahraničí se mezitím oživila poptávka po tomto mase a subvencovaný export se ukazuje jako možné východisko pro odčerpání přebytku hovězího z krav a jalovic na domácím trhu. Proti předchozí úpravě však vláda podpoří pouze vývoz masa a nikoliv zvířat. První vývozní období bude vyhlášeno ode dne účinnosti normy do 31. března. Státní zemědělský intervenční fond počítá u jatečných krav se subvencí nejvýše sedm korun za kilogram pro chlazené a dvanáct korun pro mrazené maso. Exportér přitom musí dodavateli masa zaplatit za kilogram v živé hmotnosti minimálně 24 korun. Tajemník Agrární komory Jan Záhorka již dříve uvedl, že s dotací bylo loni vyváženo asi 29 tisíc tun hovězího. Roční přebytek odhadl na 60 tisíc tun. Uvolněním dovozů hovězího masa z těch zemí Evropské unie, kde se vyskytla nemoc BSE, se má krizový štáb pro BSE zabývat 5. února.
Další články v kategorii Potravinářství
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)

Tweet



