Vratislavické pivo v březnu zdraží
25.02.2004 | Mladá fronta Dnes
Pivovar Hols Vratislavice od března zdraží deseti- a jedenáctistupňové pivo, které tvoří jeho nosný program. Po plzeňském Prazdroji je to další výrobce piva, který oznámil zvýšení cen. Od zahájení výroby v roce 2000 Hols desítku a jedenáctku prakticky nezdražoval a v současné době ji prodává za ceny nižší než ostatní regionální pivovary, řekl Jaroslav Toman z obchodního oddělení podniku. Důvodem zdražení o 5,3 procenta jsou podle něj rostoucí výrobní náklady.
"I po zdražení ale budeme v kraji patřit k těm levnějším," poznamenal Toman. Většinu produkce prodává pivovar na Jablonecku a Liberecku. O regionální trh se dělí s dalšími dvěma pivovary, Pivovarem Malý Rohozec na Semilsku a Pivovarem Svijany na Liberecku. Ty však zatím zdražovat nechtějí, i když v Pivovaru Malý Rohozec nevyloučili, že by ke zdražení mohli přikročit později.
Plzeňský Prazdroj se rozhodl zdražit od 1. března svá sudová piva v průměru o pět procent. "Jedná se o reakci na pohyb cen surovin a vstupů a odráží to zvýšené investiční aktivity společnosti zaměřené na uspokojování poptávky a na zvýšení kvality produkce," vysvětlil mluvčí firmy Alexej Bechtin.
Vratislavický pivovar dodal loni na trh téměř 65 tisíc hektolitrů piva. Letos chce podle Tomana uvařit kolem 75 tisíc hektolitrů. "Zvýšení prodeje chceme zajistit především posílením exportu," poznamenal. Už nyní pivovar vyváží do sousedního Polska a Německa, připravuje ale i obchody se Španělskem a Itálií.
Další články v kategorii Potravinářství
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)
- Mléčné výrobky snižují riziko demence. Vědci sestavili seznam vhodných produktů (22.12.2025)

Tweet



