Všechny vinaře obejdu. Chci je přesvědčit, aby se nebáli
10.07.2003 | Mladá fronta Dnes
V Horních Bojanovicích na Hustopečsku byl vinař v každém druhém domě. Vinice ležely kdysi na více než pěti stech hektarech. I dnes tady má vinohradnictví a výroba vína svou velkou tradici. Časem by to ale mohlo být jinak. Asi stovka místních vinařů si totiž zatím ještě nepřeregistrovala své vinice. Pokud to neudělají do té doby, než Česká republika vstoupí do Evropské unie, nepřiznané vinice oficiálně zaniknou a vinaři z nich nebudou moci prodávat vína.Místní vinař a místopředseda zahrádkářů v okrese Antonín Šlancar si myslí, že vinaři v obci prostě o nutnosti přeregistrace nevědí. "Je to neinformovaností lidí. Své vinice registrovali vinaři totiž už jednou. Tehdy ale registrace nebyla platná, a proto se dělá znovu, ale to mnozí nevědí. Spoléhají na to, že už jednou registrovali," míní Šlancar.Okolo Horních Bojanovic je přes osmdesát hektarů vinic. Většinu z nich obhospodařuje boleradická zemědělská společnost. Takzvaných záhumenkových vinohradů je ale v okolí obce na dvaceti hektarech až sto padesát. Právě drobní vinaři mají podle Šlancara z registrace obavy. "Každý má strach z toho, že jakmile se zaregistruje, půjdou po něm finančáci a budou chtít vědět kolik vyprodukoval hroznů, kam je dal, za kolik je prodal a jestli je přiznal. Je na nás, abychom je přesvědčili, že registrace není potřebná pro finanční úřady, které by ani žádné takové informace neměly dostat, ale jde o to, že obec přijde o možnou obnovu zhruba dvaceti hektarů, a to není málo."Antonín Šlancar chce hned po žních, až nebude tolik práce, obejít všechny drobné vinaře, kteří s přeregistrací váhají. "Chceme je podpořit, aby zůstali u malého sklípku a drobné výroby vína," míní.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



