Všeho je nějak trochu moc
31.07.2003 | SVS ČR
Přepočítávání všeho na peníze, co co stojí a snaha pěkně vydělat, to může přinášet problémy tam, kde by je člověk nečekal. V poslední době například vyvstává otázka co s desetitisíci až statisíci vyřazenými nosnicemi.
Porážek drůbeže u nás ubývá a ty, které zůstávají o "vynesené" slepice nemají zájem. Státní veterinární správa ČR vnímá potíže, které vznikají producentům, tj. osobámči firmám, které mají v halách několik desítek či stovek tisíc nosnic. Dosud mohli dostat za slepici, která se porazila na normální porážce a potom se zužitkovala ve výrobě některých výrobků, alespoňkorunu za kilo, likvidace v asanačním podniku je ale podstatně dražší.
V této situaci považuje Státní veterinární správa ČR za vhodné upozornit na to, že vynesené slepice v žádném případě nelze likvidovat v asanačním podniku tak, že by se tam dovezly živé. Buď se musí normálně porazit a poté popřípadě zpracovat do výrobků – krmiv pro masožravce - anebo utratit a poté je možné je zpracovat v asanačním podniku na masokostní moučku. Jako krmení určené pro masožravce lze v souladu s platnými předpisy získat maso z vyřazených nosnic i v čerstvém stavu.
Každý podnikatel, který má nějakou strojní výrobu jistě dobře ví, že musí počítat s obnovou výrobních prostředků. Pro podnikatele v tzv. živočišné výrobě jsou těmito prostředky zvířata a v případě slepic je jejich "obnova" nutná dříve než například u nějakého soustruhu. A že to něco stojí, s tím je třeba počítat. A při opravdu velké velkovýrobě to pak opravdu stojí hodně, zejména, když není možné vynesené nosnice dobře prodat,protože o maso z nich pro lidskou potřebu již prakticky nikdo nestojí.
Toto je daň, která se platí za velkovýrobu. Státní veterinární dozor v tomto případě nemůže intervenovat, kdo za co má jakoukomoditu nakupovat, neboť to není jeho náplní. Státní veterinární dozor totiž odpovídá pouze za to, aby do potravního či krmivového řetězce nemohlo proniknout něco zdravotně závadného.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



