Všichni provozovatelé potravinářských podniků budou muset mít zaveden Systém kritických bodů
26.04.2005 | SZPI
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) upozorňuje, že do 30. dubna letošního roku mají mít všichni provozovatelé potravinářských podniků, tedy všichni ti, kdo jakýmkoli způsobem vyrábějí, zpracovávají nebo distribuují potraviny (vyjma prvovýrobců), stanoveny tzv. kritické body. Jsou to ty úseky výroby potravin nebo uvádění do oběhu, v nichž by mohlo dojít k porušení zdravotní nezávadnosti. Nejvíce se tato nová povinnost dotkne prodejců potravin, protože ve výrobě je tento systém (HACCP) nastaven už od roku 2000.
Tuto povinnost určuje jednak Zákon o potravinách, jednak Vyhláška č.147/1998 Sb. (ve znění Vyhlášky č.196/2002 Sb. a Vyhlášky č. 161/2004) a dále Nařízení EP a R č. 852/2004 o hygieně potravin, které se stane účinným 1. ledna příštího roku. Pro provozovatele potravinářských podniků to v zásadě znamená, aby ve svých provozovnách identifikovali rizika a kritické body, aby si v těchto kritických bodech určili kritické limity, aby si našli a zavedli postupy, jak celý systém kritických bodů monitorovat a konečně, aby si stanovili opravná opatření pokud nebude některý z kritických bodů pod kontrolou. Žádný z předpisů neurčuje, kolik a jakých kritických bodů má být nalezeno a sledováno, nicméně je potřeba přihlížet ke specifickým podmínkám výroby, skladování, distribuce nebo prodeje konkrétních druhů potravin. Například při prodeji mražených potravin může být kritickým bodem příjem potravin do prodejny a kritickým limitem určitá teplota mrazicího boxu. Teplotu bude jistě zapotřebí průběžně monitorovat a připravit se na variantu výpadku elektrického proudu.
Od 1.května by tedy měli mít především prodejci systém kritických bodu skutečně nastaven. Pokud inspektoři SZPI v průběhu prvních měsíců zjistí, že v provozovně nejsou stanoveny kritické body nebo není vedená dokumentace, uloží nejprve opatření k nápravě a teprve po kontrole, zda k ní došlo, přistoupí k zahájení správních řízení. Především středním a malým podnikatelům budou rovněž poskytovat základní informace.
Přístup SZPI ke kontrole těchto povinností i příslušné právní předpisy jsou zveřejněny na webových stránkách inspekce www.szpi.gov.cz . v rubrikách "Právní předpisy" a "Přístupy ke kontrole".
Zpracoval: RNDr. Daniela Kolejková, CSc. - tisková mluvčí SZPI, tel: +420-542426633
Další články v kategorii Potravinářství
- Většina vinných klobás před Vánoci neprošla testem: Málo masa, příliš soli (17.12.2025)
- Pekárna Hruška zahájila v Ostravě provoz chlebové linky téměř za 50 milionů Kč (17.12.2025)
- Pivo, auta a losos. Británie podepsala s Jižní Koreou obchodní dohodu (17.12.2025)
- Mlékárně Net Plasy loni vzrostly tržby, zisk však podniku z Bystřice p. H. klesl (17.12.2025)
- Ovoce meziměsíčně zlevnilo, vejce ale zdražila (16.12.2025)
- I přes možné dotování od obchodníků ceny vajec příští rok porostou, tvrdí odborníci (16.12.2025)
- Novým generálním ředitelem řetězce Penny v Česku je od listopadu Draško Lazović (16.12.2025)
- Pivo bez alkoholu nemusí chutnat divně. Ve Walesu spustili přelomové zařízení (15.12.2025)
- Otevírací doba o Vánocích: Pozor na zavřené obchody. Nákup se vyplatí už teď (15.12.2025)
- V kanadských skladech leží americký alkohol za miliardy. Provincie řeší, co s ním (15.12.2025)

Tweet



