Všichni výrobci krmiv podléhají od 1. ledna 2006 povinné registraci
08.09.2005 | Agris
Ministerstvo zemědělství ČR (MZE) upozorňuje na novou povinnost registrace výrobních provozů všech provozovatelů krmivářských podniků, a to včetně prvovýrobců. Informoval o tom dnes ředitel odboru komunikace MZe Pavel Kovář. Podle jeho údajů vyplývá uvedená povinnost stanovená k 1. lednu 2006 z Nařízení ES č. 183/2005, o hygieně krmiv a přímo navazuje na tzv. potravinový zákon Společenství. „Cílem všech vyplývajících opatření a podmínek je zajistit kontrolu rizik a bezpečnost krmiv pro hospodářská zvířata, jejichž produkty se následně stávají potravinami.
Vytvoření komplexního systému dohledatelnosti původu potravin a krmiv v prvovýrobě, zpracovatelském průmyslu i v obchodní síti směřuje k maximální možné ochraně spotřebitele,“ uvedl Kovář.
Nařízení o hygieně krmiv rozšiřuje povinnost registrace, schvalování a evidence výrobních provozů v jakémkoliv stadiu produkce, zpracování, skladování, dopravy, nebo distribuce krmiv. V podmínkách ČR se týká :
provozů prvovýroby s výrobou krmných produktů (pěstování, sklizeň, sběr) včetně jejich jednoduchého zpracování (čištění, balení, skladování, sušení nebo silážování),
provozů již registrovaných a povolených podle národního zákona o krmivech, které budou svou činnost provozovat dále. Provozovatelé potvrdí svou činnost a uvedou případné změny, nastalé od původní registrace,
provozů mimo výše definované skupiny, do kterých patří např. dodavatelé a distributoři doplňkových látek a jejich premixů, nebo krmných surovin nevyráběných v tuzemsku (rybí moučka).
Registrace se nevztahuje na :
produkci krmiv pro zvířata určená pro soukromou spotřebu,
na zvířata chovaná k jinému účelu než k produkci potravin,
na přímé dodávky malého množství vlastních výrobků konečnému spotřebiteli v místě výroby,
na maloobchodní prodej krmiv pro domácí zvířata.
Od 1.1. 2006 se nově vzniklé provozy registrují nebo povolují jen podle Nařízení o hygieně krmiv. Do 1.1. 2008 musí výše definované provozy prvovýroby splňovat požadavky správné zemědělské praxe a výrobci plně uplatňovat systém HACCP.
Veškerou agendu spojenou s Nařízením o hygieně krmiv, včetně udělování evidenčního čísla, zajišťuje Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Odbor krmiv, (adresa Za Opravnou 4, Praha 5 Motol, 150 06, tel. 257 294 242 nebo 257 211 742). Formuláře pro oznámení a veškeré podrobné informace naleznete na webových stránkách www.mze.cz, dále v tištěné podobě na všech Zemědělských agenturách a pozemkových úřadech MZe. Stejné informace a navíc plné znění Nařízení je k dispozici na stránkách www.ukzuz.cz, tiskopisy poskytují i regionální pobočky ÚKZÚZ.
Další články v kategorii Potravinářství
- Provozovateli jatek v Holešově meziročně vzrostl čistý zisk a také tržby (20.12.2025)
- Státní veterinární správa začala ode dneška kontrolovat prodeje živých kaprů (19.12.2025)
- Zdražování kávy nekončí. Zákazníci mění návyky, volí levnější varianty (19.12.2025)
- Drahé vánoční kolekce už zlevňují (18.12.2025)
- Průzkum: Obliba kapra na Štědrý den klesá, roste obliba umělých stromků (18.12.2025)
- Čína po ukončení vyšetřování snížila cla na dovoz vepřového z EU (18.12.2025)
- Většina vinných klobás před Vánoci neprošla testem: Málo masa, příliš soli (17.12.2025)
- Pekárna Hruška zahájila v Ostravě provoz chlebové linky téměř za 50 milionů Kč (17.12.2025)
- Pivo, auta a losos. Británie podepsala s Jižní Koreou obchodní dohodu (17.12.2025)
- Mlékárně Net Plasy loni vzrostly tržby, zisk však podniku z Bystřice p. H. klesl (17.12.2025)

Tweet



