Vstup do EU bude stát masokombinát desítky milionů
06.08.2002 | Mladá fronta Dnes
Vstup do Evropské unie bude stát masokombinát desítky milionů
Desítky milionů korun zaplatí poličský ŽRUD Masokombinát, druhý největší domácí producent masných výrobků, za to, aby mohl bez problémů dodávat maso do obchodů v zemích Evropské unie. Požadavek Bruselu je totiž nekompromisní: na společný trh budou moci jen potraviny, které bezezbytku splní veterinární a hygienické standardy Unie. "Kdo se bude chtít v Unii prosadit, musí splnit všechny její normy. To pro naše podniky znamená obrovské investice," tvrdí předseda Českého svazu zpracovatelů masa Ladislav Steinhauser. Jen za testování zvířat na BSE zaplatí poličský masokombinát ročně třináct milionů korun. "Veškerá výroba musí být pod přísným dohledem veterinářů. Za testy jednoho zvířete na BSE zaplatíme zhruba 1600 korun," uvedl Fedor Beňač, který se v podniku zabývá jakostí výrobků. Podnik se na vstup země do Evropské unie připravuje už několik let. "Za postupné změny vyhovující evropským normám jsme již zaplatili asi pětadvacet milionů korun," řekl Beňač. Vysoké náklady na změny podle něj chod masokombinátu neohrožují. "Změny provádíme postupně. Z rozhodnutí vedení firmy totiž nerozdělujeme zisk, ale investujeme. Pomocí do budoucna by nám měla být i zhruba třiatřicetimilionová dotace z evropského programu Sapard," uvedl Beňač. Akciová společnost ŽRUD Masokombinát Polička zaměstnává asi 550 lidí. S loňskými tržbami přesahujícími 1,8 miliardy korun zaujala po Kosteleckých uzeninách druhé místo na žebříčku domácích masokombinátů.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



