Výroba a spotřeba mléka

HN - 11.3.1999

Výroba a spotreba mléka

Statistika

Mlékárenský prumysl prevzal podle statistického výkazu SFTR (MZe) 6-12 v r. 1998 ke zpracování 2,449 mil. litru mléka o prumerné tucnosti 4,05 %, což predstavuje v porovnání s rokem 1997 mírný nárust. Prumerná realizacní nákupní cena 1 litru mléka dodaného mlékárnám se zvýšila ze 7,30 Kc v r. 1997 na 7,88 Kc v r. 1998, tj. o 10,8 % a promítla se do obchodních cen zpracovatelu podle sortimentu velmi diferencovane. U polotucného trvanlivého mléka se napr. cena za 1 litr dokonce snížila o 10 %, zatímco nejvyšší navýšení bylo zaznamenáno u jogurtu o 12 %. Loni na mezinárodním trhu hluboce poklesly ceny másla, sušených mlék a dalších mlékárenských výrobku. Situace ve vývozu se dále zhoršovala pevným kursem koruny k dolaru a dalším menám.

Ve spojení se zastavením vývozu do Ruska, v dusledku kolapsu tamní ekonomiky a nahromadením nevyvezených zásob másla a dalších výrobku vznikl pretlak nabídky mlékárenských výrobku na tuzemském trhu. Koncem roku se snížily malospotrebitelské ceny másla, sýru a nekterých dalších výrobku. Neúmerné zvýšení zásob se promítlo až do snížení nákupní ceny za dodávky mléka prvovýrobcu. V prosinci klesla prumerná realizacní cena za dodané mléko na 7,59 Kc. Vzniklá retezová reakce snížení cen našla odezvu u spotrebitelu tak, že napr. v prosinci vzrostla výroba a prodej proti stejnému období 1997 u smetan a jogurtu o 20 % a 24 %, u tvarohových dezertu o 14 % a konzumního mléka o 7 %. Zvýšil se i prodej másla o 11 %. Pro stabilizaci výroby mléka rozhodlo MZe o pokracování financní podpory dojnic i v roce 1999 a s platností od 1. ledna 1999 byla ze strany Rady SFTR zvýšena minimální garantovaná cena ze 7,50 Kc na 7,80 Kc za 1 litr mléka I. jakosti.

Výroba konzumního mléka dosáhla loni 488 mil. litru (index 100). Podíl trvanlivého mléka prevýšil hranici 50 %. Dále se rozšíril prodej nízkotucného mléka s obsahem tuku do 1 % na 25,7 %. Podíl polotucného mléka cinil 73,3 % a mléko s obsahem tuku nad 2 % se snížilo pouze na 1 %. Prumerná spotreba na obyvatele cinila, vc. naturální spotreby asi 60 litru. Výroba konzumních smetan a jogurtu se mezirocne mírne zvýšila shodne o 1,5 %. Zvýšení ceny tuzemských jogurtu umožnilo zvýšit jejich dovoz ze 4 mil. litru v r. 1997 na 11,5 mil. litru v r.1998, což predstavuje 18 % z jejich celkové tuzemské výroby. Vývoz jogurtu se zvýšil z 5,2 mil. litru v roce 1997 na 7,3 mil. litru v r. 1998. Snížení výroby a spotreby zaznamenaly kysané tekuté výrobky o 2,9 %, tvarohové dezerty o 5,8 % a mražené smetanové krémy o 15,3 %.

Výroba prírodních sýru dosáhla loni témer 83 tisíc tun, výroba tavených sýru se snížila o 1,2 % na 21,3 tisíce tun. Vývoz sýru se zvýšil na témer 20 tisíc tun, pricemž jejich dovoz predstavoval 11,2 tisíce tun a v porovnání s r. 1997 zustal prakticky na stejné úrovni (11 tis. tun). Celková výroba másla se zvýšila, i když její podíl urcený pro tuzemský trh se snížil a prumerná spotreba na obyvatele klesla pod úroven 4 kg. Prebytky mlécného tuku se realizovaly vývozem 25 tisíc tun másla.

Z uvedených údaju vyplývá, že spotreba mléka a mlécných výrobku stagnovala, zustala i v roce 1998 na nízké úrovni predcházejících let 1996 a 1997. Výrazneji se neodchýlila od hranice 200 kg na obyvatele a ceká na oživení.

Milan Krivánek, Ceskomoravský svaz mlékárenský

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info