Výroba piva je dražší než v zahraničí
12.02.2005 | Hospodárske noviny
V Česku se pivo vyrábí nákladněji než v cizině. Pro tuzemská piva se používá kvalitnější a tím i dražší slad a chmel, na hektolitr je potřeba o dvacet až šedesát procent více energie než v zahraničí. "Způsob výroby českého piva má své nezaměnitelné technologické zákonitosti, které řada zahraničních pivovarů už opustila, ale které musíme udržet i za cenu vyšších energetických nároků. S tím je spojené i používání vysoce kvalitních surovin, pocházejících z přesně vymezených oblastí. Kvalita piva je určující a nelze brát ohled na to, že jinde vyprodukované suroviny mohou být levnější," říká Karel Kosař, ředitel Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského (VÚPS).
Ještě počátkem devadesátých let minulého století potřebovaly české pivovary až čtyřikrát více energie než pivovary v cizině. Zahraniční majitelé, kteří české pivovary postupně přebírali, investovali desítky miliónů korun, aby zamezili zbytečným ztrátám. "Energie dříve utíkala komínem, dnes se využívá i odpadní teplo," uvedl Ladislav Černý z VÚPS. I tak ale česká výrobní metoda, jejímž výsledkem je pivo specifické chuti, vyžaduje více energie. Například ječmen se máčí tak, aby z poloviny nasákl vodou a pak se vysušuje na pět procent vlhkosti, při kvašení a dokvašování se udržují nižší teploty a po výrazně delší dobu než v zahraničí.
Průměrná energetická spotřeba velkých anglických a německých pivovarů dosahuje podle informací VÚPS 102,5 megajoulu (MJ) na hektolitr piva. České pivovary s výstavem nad šest set tisíc hektolitrů ročně mají průměrnou spotřebu 120,8 MJ. Menší německé, a podobně i menší české pivovary ale potřebují 156 MJ na hektolitr. Zároveň vytvářejí i více odpadů. "Kvalitní pivo jako dobrý výrobek předpokládá také kvalitní, tedy dražší suroviny, dobré technologické zázemí a delší výrobní proces. To je samozřejmě dražší," říká sládek Budějovického Budvaru Josef Tolar. Souhlasí s tím, že výrobní náklady jsou u takzvaného dekokčního způsobu, typického pro české pivo, vyšší než u infúzní metody, používané v zahraničí."Třeba Budvar je energeticky srovnatelný s lepšími evropskými pivovary, které pivo vaří zcela jinak," říká. Podnik proslavený dlouhou dobou ležení svého piva uvádí, že jeho spotřeba elektřiny na jeden hektolitr je zcela srovnatelná se zahraniční konkurencí.
Jiří Fusek, šéf Svazu malých nezávislých pivovarů, odhaduje, že české pivo je dvakrát nákladnější. "To je ale dané jeho charakterem. Naše technologie je úplně jiná. To srovnáváme nesrovnatelné," poznamenává. Rozdílné technologické postupy a používané suroviny pak způsobují, že česká piva mají plnější chuť. To je jedna z jejich podstatných konkurenčních výhod ve srovnání se zahraničními pivy, která jsou charakterizována jako prázdnější, s méně harmonickou hořkostí.
Další články v kategorii Potravinářství
- ČOI ve třetím čtvrtletí odhalila 292 případů prodeje alkoholu nezletilým (12.12.2025)
- Testovali jsme v laboratoři croissanty z Česka a Německa. Výsledky Čechy překvapí (12.12.2025)
- Albert i před letošními Vánoci podporuje zaměstnance v prodejnách příspěvkem a dalšími benefity (12.12.2025)
- Tradice, know-how i suroviny. Filipíny se otevírají českým pivovarníkům (12.12.2025)
- Potravináři: Nový cíl EU ke snížení množství potravinového odpadu je nesmyslný (11.12.2025)
- Česká vejce podraží. Chovatelé se kvůli rušení klecových chovů bojí konkurence (11.12.2025)
- Kapusta má téměř tolik železa jako maso. Využijte její potenciál (11.12.2025)
- SVS nařídila stáhnout z trhu chlazená kuřata z Francie s obsahem salmonel (11.12.2025)
- Pokles cen másla způsobuje hlavně přebytek mléka a jeho zlevnění (09.12.2025)
- Výrobci uzenin Steinex a Steinhauser se spojili, firma pořizuje nové výrobní technologie (09.12.2025)

Tweet



