Výroba piva loni mírně stoupla
23.04.2001 | Mladá fronta Dnes
V Čechách a na Moravě se loni vyrobilo 17,9 milionu hektolitrů piva, což v porovnání s rokem 1999 znamená mírné zvýšení - o 70 tisíc hektolitrů. Pokud by se loňská domácí produkce piva rozpočítala mezi všechny obyvatele republiky, pak by každý musel vypít za rok 349 půllitrů. Tedy zhruba jedno pivo denně. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český svaz pivovarů a sladoven. Větší díl koláče ukously pivovary, které vaří méně než 200 tisíc hektolitrů a které jsou úředně považovány za "malé" s nárokem na daňové úlevy. Jejich podíl stoupl z 15,5 na 17 procent. Přes polovinu piva uvařily pivovary s produkcí nad milion hektolitrů. Celkem se loni vyrobilo 6,1 milionu hektolitrů ležáku a zhruba dvakrát větší množství výčepních piv.
Další články v kategorii Potravinářství
- Kofola, fidorky, polévka z pytlíku. České potraviny nabízí Amazon i za tisíce korun (08.05.2024)
- Dobré zprávy pro zákazníky. Ve slevových akcích zlevnily cukr, vejce i mouka (07.05.2024)
- Pivovary v ČR loni uvařily méně piva a spotřeba klesla na 128 litrů na osobu (07.05.2024)
- Vinařství Pavlov získalo za Sauvignon 2021 velkou zlatou medaili v Portugalsku (07.05.2024)
- Čína hrozí cly na koňak. V sudech by zůstalo moře nevypité pálenky (07.05.2024)
- Veterináři nařídili stáhnout z trhu 80 kilo párků z družstva Agroinvest Bobrová (07.05.2024)
- Farmáře mají zachránit bezobslužné prodejny. Otevřeno bude nonstop (07.05.2024)
- Cena kávy na burze trhá rekordy (07.05.2024)
- Pekaři ve Francii upekli rekordní bagetu dlouhou přes 140 metrů, snědli ji bezdomovci (07.05.2024)
- Potravinami Moravskoslezského kraje jsou medová zmrzlina s pepřem i bílý jogurt (07.05.2024)