Výrobci masa a mléka neuspěli při kontrole
10.11.1999 | Zemské noviny
ZN 10.11.1999
Výrobci masa a mléka neuspeli pri kontrole
Desítky provozoven dostaly okamžitý zákaz vyvážet do Unie
Výrobny potravin budou muset podstatne zlepšit hygienu provozu, aby jejich produkty vyhovely smernicím Evropské unie. Pokud budou chtít své výrobky nadále vyvážet do zemí Unie, nevyhnou se znacným investicím do úprav provozu.
Praha/Liberec - Durazného varování Evropské unie se dostalo potravinárským provozovnám, které v Ceské republice zpracovávají napríklad maso, mléko a vejce. Veterinári z Úradu pro technickou pomoc a výmenu informací Evropské komise dospeli minulý týden k záveru, že tuzemské potravinárské provozy v mnoha prípadech neodpovídají normám hygieny Unie. Audit, který ve druhém a tretím ctvrtletí letošního roku provedla Státní veterinární správa ve 4583 provozovnách, ukázal, že jen šest výroben z deseti je schopno vyhovet evropským normám. Osmactyricet provozoven dostalo okamžitý zákaz exportu do zemí Evropské unie. Peter Van Honvelingen, jeden z kontroloru, uvedl, že dusledky auditu budou velmi vážné i pro další potravinárské provozy. »Zatímco vetšina velkých potravinárských podniku tvrdým normám unie dostojí, mnoho malých potravinárských výroben asi padne,« rekl vcera Josef Holejšovský, reditel Státní veterinární správy. Z auditu, který vznikl na žádost Bruselu, vyplývá, že zcela bez perspektivy je 116 provozu, které predpisum EU vubec nevyhovují. Jejich provozovatelé musí pocítat s ukoncením provozu. Jde napríklad o 20 jatek, 27 bouráren masa, 39 výroben masných produktu a devet chladíren. Další skupina 1440 provozu, které nevyhovují, vykazuje závady odstranitelné v dohledné dobe. Nejlépe dopadlo 2466 potravinárských provozu, které mohou vyhovovat veterinárním a hygienickým predpisum ješte pred vstupem republiky do EU. Tyto výrobny by podle auditoru mohly dosáhnout požadované úrovne bez pomoci státu. Liberecký vrchní inspektor pro hygienu potravin Miloš Švanda upozornuje, že i když nekteré výrobny nesplnují nárocné podmínky Unie, neznamená to, že by ohrožovaly zdraví zákazníku. »V EU je požadováno vybavení, které je pro nás ješte spíše nadstandardem. Jsou to napríklad kalibrované teplomery zmerené státním úradem podle presného etalonu. Ty musejí být umísteny ve všech provozech, aby bylo možné kdykoliv porovnat teplotu,« konstatoval.
JAROSLAVA KOCÁRKOVÁ, EUGENIE LÍNKOVÁ
Další články v kategorii Potravinářství
- České značky vítězí. Zákazníci stále častěji sahají i po domácích potravinách (05.12.2025)
- FAO: Světové ceny potravin třetí měsíc klesly, sklizeň obilovin bude rekordní (05.12.2025)
- Pořadatelé oznámili jména šesti finalistů soutěže Vinařství roku (05.12.2025)
- Meziroční inflace zvolnila na 2,1 procenta (04.12.2025)
- Plíseň, která bila do očí. V provozovně KFC se našla v čokoládových muffinech (04.12.2025)
- Ceny másla jsou na letošním minimu, jde o zmražené zásoby s končící trvanlivostí (04.12.2025)
- SZPI zavřela dva sklepy Tanzbergu Mikulov kvůli plísním, vinařství je už neužívá (04.12.2025)
- Likérce Stock stoupla výroba na 30,7 mil. litrů, do ČR přesune výrobu z Hamburku (04.12.2025)
- Bohemia Sekt předpokládá vyšší prodeje sektů než loni, rozhoduje ale konec roku (03.12.2025)
- Jihomoravští zastupitelé navrhli ve Sněmovně daňové zvýhodnění vína jako daru (03.12.2025)

Tweet



