Výrobci masa z Mělnicka založili odbytové družstvo
24.05.1999 | Hospodářské noviny
HN 24.5.1999
Výrobci masa z Melnicka založili odbytové družstvo
* Odbytové družstvo zemedelcu Maso - sever, družstvo, je pokusem zachránit prvovýrobce masa, zatím hlavne z Melnicka.
Melník (ir) - Celkem 32 prvovýrobcum masa z oblasti severne od Prahy nabídli clenství zakladatelé odbytového družstva zemedelcu Maso - sever, družstvo. Zatím do tohoto nového subjektu, který byl v obchodním rejstríku zaregistrován koncem lonského listopadu, vstoupilo šestnáct soukromých rolníku, družstev a zemedelských spolecností. Predseda odbytového družstva Pavel Kucera, který sám vlastní 150 hektaru zemedelské pudy, však chápe, že družstvo si musí teprve vytvorit pozici na trhu, aby mu nekterí váhající zemedelci zacali duverovat.
Podle Kucery jsou odbytová družstva snad už poslední šance, jak zachránit skomírající zemedelský sektor. Dokládá to na císlech kolem výroby a prodeje veprového masa, což je hlavní artikl, s nímž Maso - sever, družstvo, obchoduje. Nejen na Melnicku totiž producenti veprového dosahují jeho nákladové ceny kolem 32 až 36 korun za kilogram, zatímco za úspech musí považovat, prodají-li je masokombinátum za 26 korun.
Maso - sever, družstvo, zatím od svých clenu veprové, ale i hovezí maso prodává mesícne v rádu pouze tisícu tun, avšak chce se dostat na desetinásobky, a z oblasti, kterou pokrývá, realizovat alespon 40 procent veškeré produkce. Odbytové družstvo nalezlo svého hlavního odberatele v roudnickém závodu firmy Procházka, a jak Kucera konstatuje, kombinát silnému partnerovi nejenže odebírá maso v podstate za nejvyšší ceny, jaké vládnou trhu, ale také vcas a rádne platí.
Vzhledem k tomu, že Maso - sever, družstvo, vznikalo v záveru lonského roku, kdy jeho clenové již meli nasmlouvány letošní dodávky masa, zatím v odbytovém družstvu neplatí zásada, že clen veškerou svou produkci musí prodat výlucne pres ne. Nicméne v dalších letech se k této zásade družstvo zrejme dopracuje. V nejbližší dobe se však zrejme nezmení výše jednoprocentní provize, kterou si družstvo ponechává z každého obchodu.
Odbytové družstvo však nebude pouze prostredníkem pri prodeji masa. Jak Kucera pripomíná, melo by vbrzku sjednávat lepší obchodní podmínky pro své cleny napríklad pri poskytování plemenárských služeb, pri nákupu technologie apod. Již od cervna družstvo zamestná i vlastního kvalitáre, takže tuto cinnost si clenové už nebudou muset zajištovat sami.
Další články v kategorii Potravinářství
- ČOI ve třetím čtvrtletí odhalila 292 případů prodeje alkoholu nezletilým (12.12.2025)
- Testovali jsme v laboratoři croissanty z Česka a Německa. Výsledky Čechy překvapí (12.12.2025)
- Albert i před letošními Vánoci podporuje zaměstnance v prodejnách příspěvkem a dalšími benefity (12.12.2025)
- Tradice, know-how i suroviny. Filipíny se otevírají českým pivovarníkům (12.12.2025)
- Potravináři: Nový cíl EU ke snížení množství potravinového odpadu je nesmyslný (11.12.2025)
- Česká vejce podraží. Chovatelé se kvůli rušení klecových chovů bojí konkurence (11.12.2025)
- Kapusta má téměř tolik železa jako maso. Využijte její potenciál (11.12.2025)
- SVS nařídila stáhnout z trhu chlazená kuřata z Francie s obsahem salmonel (11.12.2025)
- Pokles cen másla způsobuje hlavně přebytek mléka a jeho zlevnění (09.12.2025)
- Výrobci uzenin Steinex a Steinhauser se spojili, firma pořizuje nové výrobní technologie (09.12.2025)

Tweet



