Výrobci mražených krémů mají v tomto počasí skutečné žně
25.07.2003 | Denik.cz
V teplém počasí minulých týdnů lidé častěji než jindy sáhli k ledovému osvěžení v podobě zmrzliny.
Mrazírenské firmy a výrobci mražených krémů mají skutečné žně. Za zmrzlinu Češi utratí přibližně sedm miliard korun ročně. "Naše prodeje stouply v červnu oproti stejnému měsíci minulého roku o téměř 40 procent," uvedl Martin Záveský, ředitel společnosti Schöller ČR. Také Algida zaznamenala v květnu a červnu meziroční zvýšení odbytu.
Nejstrmější odbyt zmrzlin však zaznamenala ryze česká firma Nanuk s výrobním závodem ve Zdounkách na Moravě. "Vyrábíme dál českou klasiku, na níž byli lidé zvyklí po čtyřicet uplynulých let. Spotřebitelé se k ní rychle vracejí," řekl Jaroslav Pukl, generální ředitel firmy.
Nejžádanější z 60 druhů zmrzlin je míša a eskymo. Míša má v polevě pravou čokoláda, a tak s předstihem splňuje nedávno vydané normy Evropské unie. V nich se uvádí, že čokoládová poleva napříště nebude moci být z náhražek, ale z čokolády, jinak se takto nesmí označovat.
"Normám Evropské unie vyhovujeme, a stejně tak splňujeme tamní velmi přísné hygienické normy,"uvedl Pukl. Stoupající odbyt nanuků přisuzuje jednak zaběhlým chuťovým zvyklostem obyvatelstva, a potom i nižším cenám proti zahraničním výrobkům.
"U zmrzlin se projevuje silná sezonnost prodeje, kdy červen, červenec a srpen tvoří až polovinu celoročního obratu," dodal k prodeji zmrzlin ředitel divize mražených výrobků společnosti Unilever Martin Hejduk.
Naproti tomu v severní Evropě či ve Spojených státech je spotřeba rozložena rovnoměrněji během roku zejména díky velké spotřebě rodinných balení.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



