Výrobci potravin musí investovat
09.07.2003 | Mladá fronta Dnes
Zhruba 40 procent výrobců potravin ve Zlínském kraji čekají zásadní investice do vybavení provozů podle norem EU. Týká se to hlavně menších výrobců, velké firmy to již prý zvládly. Vyplývá to z výsledků kontrol, které v regionu provedli inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Od 1. července vstoupila v platnost vyhláška, podle níž musí výrobci potravin dodržovat hygienické normy Evropské unie. Pro nově vzniklé podniky je přímo závazná a pro již existující firmy začnou předpisy platit po vstupu do EU. Inspektoři začali od začátku letošního roku s preventivními kontrolami, které odhalily, že někteří, zejména menší výrobci potravin, mohou mít s úpravou provozů vážné problémy.Velké firmy v regionu naopak tvrdí, že požadavky novely veterinárního zákona již nyní splňují. „Podmínky novely byly již dlouhou dobu známy a tak jsme začali s rekonstrukcemi v předstihu. V posledních třech letech jsme do technologií, budov a hygieny investovali asi 100 milionů korun,“ řekl ředitel prodeje Masného průmyslu Krásno Pavel Kváč.Firma z Valašského Meziříčí v červnu opustila areál zlínských jatek v Prštném, který zpřísněné podmínky veterinárního zákona nesplňoval. „Investice nutné k provedení potřebných úprav by byly obrovské. Nemohli bychom zaručit jejich efektivitu,“ vysvětlil Kváč.Největší tuzemský výrobce paštik a hotových jídel Hamé Babice investoval v posledních čtyřech letech podle slov generálního ředitele Leoše Novotného do výstavby a rekonstrukcí výrobních provozů 1,25 miliardy korun. „Postavili jsme například novou výrobnu masa v Babicích za 150 milionů korun. Společnost má již nyní certifikace pro vývoz do zemí unie,“ uvedl Novotný.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



