Výrobci slivovice čekají letos rekordní rok
18.09.2003 | Hospodárske noviny
Produkce slivovice se letos zvýší, protože je velmi dobrá úroda švestek a zároveň stoupá obliba tohoto tradičního nápoje. Výrobci míní, že díky letošnímu slunečnému počasí, které zvýšilo cukernatost ovoce, získají o dvacet procent lihoviny více. Navíc tvrdí, že švestkový destilát bude nejkvalitnější za posledních pět let.Lídr na tuzemském trhu ovocných destilátů, společnost Rudolf Jelínek Vizovice, která v těchto dnech začala pálit slivovici, hodlá zvýšit loňskou produkci 1,5 miliónu litrů o 50 procent. "Je to dlouhodobá strategie firmy, ale vliv na naše rozhodnutí měl i fakt, že je pro švestky vhodný rok," uvedl ekonomický ředitel firmy František Vlček. Vizovická společnost, která ovládá 80 procent českého trhu se slivovicí, dováží surovinu z deseti evropských zemí. Výroba tradičního švestkového produktu zabírá až 90 procent výroby všech typů destilátů této firmy. Z výroby míří na export jen dvacet procent, největšími odběrateli jsou Slovensko a USA. Vedení firmy tvrdí, že úroda švestek a zvýšení výroby slivovice nebude mít vliv na cenu. "Určitě nebudeme zvyšovat cenu, spíš se sníží. Ne však výrazně. Máme nastaveny ceny vzhledem ke kvalitě a značce," dodal Vlček.Likérka Stock Plzeň-Božkov, která letos po osmi letech obnovila produkci slivovice a přišla s nižší cenou než vizovická společnost, zatím čeká na to, jak zákazníci její dva nové výrobky přijmou. "Naše produkty jsou na trhu pouhé dva měsíce, čekáme na výsledek jejich prodeje. Letos určitě nebudeme výrobu zvyšovat," řekl obchodní ředitel Radek Svoboda. Stock vyrábí 150 tisíc litrů švestkových destilátů."Letos je skutečně výjimečný rok. Cukernatost ovoce je vysoká, nejen u švestek, ale i u jablek," uvedl místopředseda Ovocnářské unie Oldřich Studený. Tolik švestek a tak kvalitních jako letos nebylo za posledních pět let, tvrdí navíc lidé z pálenic na střední Moravě. "Naposled bylo tolik švestek v roce 1998," potvrzuje Stanislava Chalupová z pálenice v obci Březnice u Vizovic. Běžně se počítá, že ze 100 litrů kvasu je možné získat 8 až 10 litrů slivovice, podle oblasti. Majitelé a provozovatelé menších soukromých a obecních palíren ale už dnes tvrdí, že tento běžný průměr snadno překonají. Kvalitní a zralé ovoce jim letos umožní ze stejného množství kvasu získat o 20 procent více alkoholu. "Určitě se vypálí 12 i 13 litrů," uvedli lidé hned z několika pálenic."Převládají švestkové kvasy, loni se více pálily jablka a meruňky. Sám mám sedm stromů a letos počítám, že z toho vypálím až 90 litrů slivovice," řekl Vojtěch Soldán, starosta z Rokytnice u Přerova, která provozuje obecní pálenici. Slivovice bude rekordně mnoho a navíc bude kvalitnější než jiná léta. "Chuť a vůně destilátu bude velmi silná, švestky jsou kvalitní," řekla Věra Dokoupilová z pálenice Juvex ve Šternberku na Olomoucku.
Které destiláty pijí Češi nejčastěji*Vybrané značky % lidí Slivovice 58,3 Fernet Stock 25,4 Becherovka 21,1 Fernet Stock Citrus 12,7 Myslivec 6,5 Magister 1,4 Rapid 0,4
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



