Výrobní cena chleba klesá, podle pekařů neodpovídá jeho hodnotě
18.10.2016 | ceskenoviny.cz
Výrobní cena chleba, kterou platí pekařům obchodníci, dlouhodobě klesá. V srpnu podle dat Českého statistického úřadu činila 14,94 Kč/kg, loňský průměr byl 16,02 Kč/kg. Cena podle Svazu pekařů a cukrářů v ČR neodpovídá jeho skutečné hodnotě. Zástupci svazu to dnes uvedli na tiskové konferenci. Cena na regálech v obchodech byla v říjnu 21,78 koruny za kilogram. Na ceny podle pekařů tlačí obchodní řetězce.
"Nízká cena neumožňuje pekařům investovat do rozvoje, řádně odměňovat své zaměstnance, řemeslo ztrácí atraktivitu pro mládež. Pekaři proto apelují na obchodní řetězce, aby mezi sebou nesoutěžily ve snižování cen základních pekařských výrobků," řekl předseda svazu Jaromír Dřízal. Český chléb je podle svazu pátý nejlevnější ze zemí Evropské unie.
Obchodníci tvrdí, že se stále více prodávají menší chleby o hmotnosti pod jeden kilogram. Podle šéfa pekáren v obchodním řetězci Glóbus Pavla Meduny se lidé učí nevyhazovat jídlo, nakupují pouze pro momentální spotřebu. "Druhým vlivem je výrazné zvyšování prodeje speciálních chlebů, jako jsou různé vícezrnné či žitné, a také jsou viditelné tendence zvýšených prodejů krájených chlebů o hmotnosti od 240 g až 500 g," dodal Meduna. Podle něj se letos chléb zdražovat nebude.
Chléb je podle ředitele Státní zemědělské a potravinářské inspekce Martina Klanici zbožím, u kterého se obvykle problémy nevyskytují. "Obecně je chléb a pečivo v našich očích málo problematickou komoditou. Občas zjišťujeme nedostatky u balených toastových chlebů, kde se vyskytne plíseň před datem použitelnosti," řekl dnes ČTK Klanica.
Česká spotřeba chleba se pohybuje okolo 40 kg na člověka ročně.
Další články v kategorii Potravinářství
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)

Tweet



