Vyšetření na BSE zaplatí spotřebitelé
04.12.2001 | Mladá fronta Dnes
Nová laboratoř na vyšetření BSE v Olomouci vyšetřila již přes osm tisíc vzorků a zpracovatelé z okolí tvrdí, že jim usnadnila provoz. Na druhé straně se jim nelíbí, že od příštího roku nebude vyšetření na BSE platit stát, ale jatka. "Olomoucká laboratoř nám velice zrychlila provoz, výsledky teď máme už druhý den. Kvitujeme to s povděkem," uvedl generální ředitel Hanáckého masokombinátu Josef Knedla. Laboratoř na BSE při Státním veterinárním ústavu v Olomouci funguje od prvního října a v současné době již vyšetřuje 160-200 vzorků denně. Pracuje na dvě směny a je otevřená i v sobotu. "To ale ještě není naše plná kapacita, vzorků bychom mohli vyšetřit až 600 denně," uvedl ředitel Státního veterinárního ústavu Jan Bardoň. Dodal, že vzorky se do Olomouce vozí z dvaceti okresů, z oblasti střední a severní Moravy i východních Čech. Vyšetření jednoho vzorku na BSE stojí podle mluvčího Státní veterinární správy Josefa Dubna 1600 korun. Uvedl také, že obavy jatek, že si vyšetření budou platit samy, jsou oprávněné. "Je pravda, že spadne na jejich bedra i to, že všechna opatření na zvýšení bezpečnosti potravin si nakonec lidé zaplatí sami," řekl Duben. "Pokud budeme vyšetření platit, bude to mít vliv na cenu masa," potvrdil ředitel Hanáckého masokombinátu Knedla. Mluvčí ministerstva zemědělství Hugo Roldan sdělil, že vláda již toto opatření schválila a od 1. ledna 2002 budou vyšetření na BSE platit jatka.
Další články v kategorii Potravinářství
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)

Tweet



