Výsledky hodnocení kvality syrového mléka v ČR v roce 1999
18.05.2000 | Odborné konference
Petr Roubal
MILCOM, a.s. - Výzkumný ústav mlékárenský
V letošním roce předkládá již potřetí Sdružení centrálních laboratoří k hodnocení jakosti nakupovaného mléka (SCL) zpracované výsledky hodnocení jakosti syrového kravského mléka za rok 1999 a celou ČR. Souhrnné zpracování těchto dat přináší již tříleté znalosti vývoje jakosti nakupovaného mléka a možnosti srovnání výsledků jakosti s požadavky našich tuzemských předpisů, požadavky zpracovatelů mléka, veterinárně-hygienickými požadavky, ale i požadavky EU.
Z docílených výsledků roku 1999 je možno konstatovat, že v průměrných hodnotách došlo v roce 1999 ke stagnaci zvyšování jakosti syrového kravského mléka, a to ve většině sledovaných znaků. Drobné rozdíly, ať směrem nahoru či dolů, jsou prakticky nevýznamné.
Počtu provedených analýz bazénových vzorků dokumentuje, že s poklesem stavů dojnic a mléčných hospodářství došlo ke snížení požadavků na počet analýz v tradičních hygienických limitech i na stanovení obsahu bílkovin a tuku.
Nárůst počtu vyšetření zjevně signalizuje zvýšený zájem o doplňkové znaky jakosti, zejména mikrobiologické, stanovení močoviny apod. Potvrzuje se tak celosvětový trend, že při současné jakosti a určité ztrátě vypovídací schopnosti (zejména CPM) o jakosti mléka z hlediska jeho technologických vlastností, se orientuje zájem mlékáren na další znaky jakosti, které jsou rozhodující pro jakost mlékárenských výrobků, zejména sýrů a trvanlivých výrobků.
Výsledky většiny jakostních znaků vykazují sezónní charakter. Je možno konstatovat, že nejnižší jakost mléka byla v hygienických znacích jakosti (CPM, PSB, RIL, BM) zaznamenána v létě, zejména v měsících červenec a srpen, rovněž tak počet koliformních bakterií byl nejvyšší v měsíci srpnu. Jedná se pravděpodobně o vliv vyšších teplot, dovolené, vyšší procento krav nemocných záněty mléčné žlázy a jejich léčení atd. V těchto měsících je tradičně zjišťován i nižší podíl obsahových složek v mléce, a to bílkovin, tuku i tukuprosté sušiny, a to v důsledku změn ve výživě dojnic a pravděpodobně se na tomto stavu podílí i klimatické podmínky. Vliv období se promítá i do obsahu močoviny v mléce, u které nejnižší podíl vzorků, zařazených do optimálního rozmezí 2,5 - 5,0 mmol/l, byl zaznamenán v červenci, ale je možno i konstatovat, že výsledky za celé 2. pololetí (tj. červenec - prosinec) byly méně příznivé než výsledky za 1. pololetí. S tím do určité míry koreluje i vyšší bod mrznutí v měsíci srpnu a v celém 2. pololetí v porovnání s 2. pololetím roku 1998.
U doplňkových mikrobiologických znaků jakosti je situace částečně jiná. Počet psychrotrofních mikroorganismů je také vyšší v letních měsících, u termorezistentních sezónnost prakticky pozorována není, neboť přesto, že maximum jejich hodnot bylo zaznamenáno v měsících srpen - říjen, obdobně vysoké hodnoty byly zjišťovány i v dalších měsících (květen, listopad, prosinec).
Naproti tomu nejvyšší výskyt pozitivních výsledků při stanovení anaerobních sporotvorných bakterií byl zjištěn v zimních měsících, a to leden - únor a listopad - prosinec, příčinou pravděpodobně je zhoršené mikroklima stáje a souvislost může mít i kvalita siláží. Za období nejnižší jakosti je tedy již tradičně i v roce 1999 možno pokládat letní období, a to zejména v hygienických znacích jakosti a obsahových složkách mléka, z hlediska technologické zpracovatelnosti mléka pak přistupují zejména přechodná období (zvláště konec léta - podzim) a zimní měsíce, zejména u sporotvorných mikroorganismů.
Pozitivně je třeba hodnotit snížení záchytu nestandardních dodávek, které se pohybovaly u jednotlivých znaků v průměru do 12 %, zatímco v předcházejících letech tento podíl činil cca až cca 16 %. Ke zlepšení došlo přesto, že zejména v doplňkových znacích jakosti došlo ke zvýšení počtu analýz a je možno z toho vyvodit závěr, že rozšíření souboru sledovaných znaků mléka pozitivně ovlivnilo jeho jakost.
Průměrné hodnoty jakostních ukazatelů syrového mléka v ČR 1997, 1998 a 1999:
Jakostní ukazatel | Jednotka | 1997 | 1998 | 1999 |
Celkový počet mikroorganismů | v 1 ml | 79 120 | 66 030 | 65 000 |
Počet somatických buněk | v 1 ml | 236 760 | 238 380 | 248 000 |
Rezidua inhibičních látek | % poz. vzorků | 0,48 | 0,46 | 0,43 |
Bod mrznutí mléka | -0,001 0C | 521 | 523 | 523 |
Obsah bílkovin | % | 3,26 | 3,36 | 3,34 |
Obsah tuku | g/100 ml | 4,27 | 4,26 | 4,24 |
Tukuprostá sušina | % | 8,82 | 8,82 | 8,79 |
Obsah močoviny | mmol/l | 3,16 | 3,44 | 4,03 |
Koliformní bakterie | v 1 ml | 132 | 149 | 191 |
Termorezistentní bakterie | v 1 ml | 1 275 | 1 200 | 1 192 |
Psychrotrofní bakterie | v 1 ml | 21 220 | 16 450 | 10 900 |
Anaerobní sporuláty v 0,1 ml | % poz. vzorků | 15,4 | 14,0 | 10,51 |
Počty analyzovaných vzorků v centrálních laboratořích:
Parametr | 1997 | 1998 | 1999 |
Celkový počet mikroorganismů | 172535 | 193227 | 176764 |
Počet somatických buněk | 173503 | 194030 | 178490 |
Rezidua inhibičních látek | 174925 | 197167 | 177409 |
Bod mrznutí mléka | 97069 | 113103 | 106874 |
Obsah bílkovin | 168723 | 156291 | 144068 |
Obsah tuku | 168717 | 156196 | 144053 |
Tukuprostá sušina | 168723 | 156291 | 144066 |
Obsah močoviny | 34813 | 48356 | 51419 |
Koliformní bakterie | 124856 | 142363 | 113221 |
Termorezistentní bakterie | 8136 | 22005 | 22846 |
Psychrotrofní bakterie | 9588 | 13551 | 50036 |
Anaerobní sporuláty v 0,1 ml | 6837 | 12204 | 12548 |
Celkem | 1308425 | 1404784 | 1321794 |
Procenta vzorků, která neodpovídají požadavkům ČSN 57 0529: | |||
Parametr | 1997 | 1998 | 1999 |
Celkový počet mikroorganismů | 14,39 | 11,07 | 11,63 |
Počet somatických buněk | 9,51 | 9,45 | 10,40 |
Rezidua inhibičních látek | 0,48 | 0,45 | 0,43 |
Bod mrznutí mléka | 11,53 | 6,85 | 6,01 |
Obsah bílkovin | 1,25 | 0,45 | 0,50 |
Obsah tuku | 1,68 | 1,57 | 1,90 |
Tukuprostá sušina | 7,99 | 7,20 | 9,30 |
Obsah močoviny | 5,30 | 5,40 | 4,50 |
Koliformní bakterie | 13,00 | 7,50 | 5,30 |
Termorezistentní bakterie | 7,06 | 5,30 | 2,10 |
Psychrotrofní bakterie | 15,39 | 13,90 | 10,50 |
Anaerobní sporuláty v 0,1 ml | 15,39 | 13,90 | 10,50 |
Další články v kategorii Potravinářství
- Místo dvou lvů jen jeden. Minerálka Magnesia po jedenácti letech mění logo (28.04.2024)
- V jarním kole Sbírky potravin se vybralo rekordních 565 tun zboží pro potřebné (26.04.2024)
- Kontroly Potravinářské inspekce 2023: 49 tisíc kontrol, uloženy pokuty přes 128 milionů (26.04.2024)
- Dobré zprávy ze Španělska. Olivy se dočkaly vláhy, olej by mohl zlevnit (26.04.2024)
- Extrémní počasí ohrožuje potravinovou bezpečnost v EU, říká nová zpráva Komise (25.04.2024)
- Češi stále vyráží na nákupy do Polska. Nejčastěji kvůli cenám a větší nabídce (24.04.2024)
- Kvartální výsledky PepsiCo překonaly díky růstu cen a stabilní poptávce odhady (24.04.2024)
- Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout (24.04.2024)
- Svaz včelařů: Výnos medu může být letos oproti loňsku poloviční až třetinový (23.04.2024)
- Bublinkový čaj udělal miliardáře z půltuctu Číňanů. Trh je však stále těsnější (23.04.2024)