Vysoká brakace dojnic problémem
14.08.2008 | ÚZPI
Ekonomiku produkce mléka negativně ovlivňuje příliš krátká doba, po kterou dojnice zůstávají ve stádě.
Pouze polovina živě narozených jaloviček v podniku zůstala v chovu déle než dvě laktace. Tuto nepříznivou skutečnost prokázaly výsledky britského výzkumu, ve kterém bylo sledováno 134 plemenic holštýnského plemene na jedné farmě. Dvanáct zvířat bylo vyřazeno ještě před prvním zapuštěním, čtyři jalovice onemocněly následkem obtížného porodu. Deset plemenic mělo potrat. Tyto krávy se otelily poprvé ve věku tří let. Celkem vypadlo z početního stavu 26 plemenic. Zbývajících 108 jalovic se otelilo poprvé ve věku dvou let a 94 z nich se otelilo i podruhé. Týden před dosažením 1., 2., 4., 6., 8. a 12. týdne po otelení byla u zvířat analyzována koncentrace IGF-1, inzulínu a glukózy v krvi. Současně byla zjišťována jejich hmotnost a hodnocena kondice pomocí Body Condition Score (BCS). Byly sledovány i parametry plodnosti.
Výsledky: Prvotelky se vyznačovaly delší první fází vývoje žlutého tělíska v porovnání s plemenicemi, které již prodělaly více porodů (tab.). Koncentrace IGF-1 v krvi byla před otelením mladších plemenic výrazně vyšší než u starších zvířat. Starší dojnice měly vyšší hmotnost a po porodu ztratily větší podíl z celkové hmotnosti. Také BCS mělo u starších plemenic vyšší hodnotu. Ztráty kondice (BCS) ale byly v obou skupinách obdobné. Horší parametry plodnosti jsou spojeny u mladých plemenic s nízkým stupněm kondice (BCS pod 2,0) a nízkou koncentrací IGF-1 v období otelení.
Tab.: Mléčná užitkovost a parametry plodnosti
Krávy po prvním teleti | Krávy po druhém teleti | |
Počet otelených plemenic | 108 | 94 |
Počet brakovaných v každé laktaci | 14 | 26 |
Maximální nádoj (kg/den) | 32 | 38 |
Mléčná užitkovost (kg) | 8925 | 10 154 |
Počet dní do začátku aktivity žlutého tělíska | 19,2 | 26,2 |
Délka trvání první fáze žlutého tělíska | 19,5 | 14,6 |
Počet inseminací na jedno zabřeznutí | 2,3 | 2,2 |
Počet dní od otelení do zapuštění | 143 | 139 |
Další informace jsou k dispozici na adrese: www.bsas.org.uk
Nur die Hälfte schafft es. Primus. 2008, č. 6, s. 14
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



